Meesterwerken van Rachel Ruysch (1664-1750)
Rachel Ruysch was een vooraanstaande Nederlandse schilderes uit de late 17e en vroege 18e eeuw. Ze staat bekend om haar adembenemende bloemstillevens, met kleurrijke bloemen op een grijze of zwarte achtergrond. Elke bloem, elk blad en elk insect legde ze vast met de grootste precisie.
Rachel Ruysch maakte levendige meesterwerken die haar wereldwijd beroemd maakten en tot op de dag van vandaag zeer populair zijn. Sterker nog: in vele huiskamers zie je haar werk terug op doek, op behang of op een poster. Dus ken je haar naam niet, dan ken je haar werk waarschijnlijk wel!
De kunst afkijken van Rachel Ruysch
Voordat je een bloemstilleven à la Rachel Ruysch in je eigen vaas gaat creëren, is het slim om haar schilderijen goed te bekijken. Rachel geeft elke bloem genoeg ruimte om haar schoonheid te tonen. Ruysch’s schilderijen hebben een zeer natuurlijke, organische uitstraling. Zo is de ene kant van het bloemstuk vaak hoger dan het andere, zie je soms insecten op de bloemen en worden bloemen met kleine knoppen gecombineerd met ver geopende bloemen.
Zo maak je een bloemstuk à la Rachel Ruysch
Florian en Ueli, bloemstylisten van The Wunderkammer, delen de passie van Rachel Ruysch voor bloemen en dieren. Daarom maakten ze een bloemstuk geïnspireerd op haar werk. Ze leggen je hieronder stap voor stap uit hoe je zelf zo’n prachtig bloemstuk maakt. Bekijk snel de benodigdheden en het stappenplan!
Benodigdheden voor het bloemstuk
- Geschikte vaas. Zorg ervoor dat de vaas relatief laag en breed is, zodat je het geheel kunt opmaken als een bloemstuk.
- Dunne twijgen (takjes voor de basis van het bloemstuk), zoals berk.
- Een aantal grotere bloemen zoals Pioenrozen, Dahlia’s, Chrysanten en Lelies. Kies voor minimaal 1 witte of zeer lichte bloem.
- Kleinere seizoensbloemen. Denk in de lente aan Ranonkels, Tulpen, bloeiende kweepeer of kersen. Kies in de zomer voor Zinnia's, Campanula's, Grassen, Alchemilla's en Delphiniums. De herfst leent zich voor Asters, Hypericum, Nerines, Amaranthus en Aconitum (Monnikskap). In de winter zijn Helleborus, Euphorbia, bolgewassen en bloeiende takken geschikt.
Voor het bloemstuk in het voorbeeld zijn de volgende bloemen gebruikt:
- Twijgen: berk
- Grote bloemen: Roos, Chrysant, Lelie
- Lichte grote bloemen: Chrysanten in lichtroze en wit
- Kleine bloemen: Anjer, Kruisdistel, Monnikskap, Lisianthus, Nerine, Gloriosa, Alstroemeria, Vanda (orchidee)
- Overige bladeren/takken/vruchten: Ilex oranje, Klimop, Cucumis (vrucht), Rozenbottel, Clematis
Stappenplan voor het bloemstuk
Heb je de benodigdheden in huis gehaald? Volg dan het onderstaande stappenplan en creëer je eigen meesterwerk.
Stap 1
Zoek een geschikte vaas met een vrij brede bovenkant, waar je het bloemstuk in kunt maken.
Stap 2
Begin met een natuurlijke basis van kleine twijgjes (takjes). Knip ze af op gelijke hoogte (kies een hoogte naar wens) en zet ze samen in de vaas, zodat ze de vaas mooi opvullen. Vul de vaas met een laag water.
Stap 3
Vervolg je compositie, net als Rachel, met een paar grote, ronde bloemen in het midden Knip de bloemen schuin af en verdeel ze tussen de twijgen. Door ze tussen de takken te ‘duwen’, vinden ze houvast en blijven ze goed op hun plek staan.
Extra tip: Rachel Ruysch lichtte vaak één (of twee) lichte of witte grote bloem(en) uit tussen de kleurrijke bloemen op een donkere achtergrond. Vergeet daarom niet om een witte of zeer lichtkleurige bloem toe te voegen aan je eigen meesterwerk!
Stap 4
Plaats een aantal kleinere bloemen op een speelse, organische manier rondom de grotere bloemen. Snijd de bloemstelen schuin af (zorg voor lange stelen) en plaats ze vanuit het midden van het bloemstuk steeds verder naar buiten. De contouren van het bloemstuk gaan zich nu vormen!
Tip: ga voor een organische, natuurlijke vorm en maak de ene kant van het bloemstuk hoger dan de andere kant, zoals Rachel dat ook deed.
Stap 5
Steek de overige kleine bloemen kruislings in het meesterwerk en vul je bloemstuk op totdat je tevreden bent met het resultaat. Zorg ervoor dat het bloemstuk stevig genoeg staat.
Stap 6 (optioneel)
Voeg hier en daar een kleine tak Klimop, Clematis of Maagdenpalm toe om meer ‘beweging’ in je bloemstuk te creëren.
Stap 7
Plaats je bloemstuk voor een donkere achtergrond, zoals een donkere muur of donker behang. Voeg eventueel wat (nep)fruit, dennenappels, schelpen of neppe insecten toe. Voilà, je meesterwerk is klaar!
Meer DIY’s van bekende bloemstylisten
Enthousiast geworden door het maken van zo’n prachtig meesterwerk? Ontdek dan ook de Floral Signatures van vele andere bloemstylisten. Zo legt Yoko Negi uit hoe je een bloemenwolk maakt met droogbloemen. Ook leuk: ontdek het geheim van bloemstylist Valentina Teinitzer en ga aan de slag met Amaranthus op hoogte. Ga je liever voor een bloemstilleven? Floral Artist A.P Bloem legt uit hoe je een bloemstilleven maakt om stil van te worden.