campanula: kenmerken en bloei
De klokjes van Campanula zijn meestal paars van kleur, maar kunnen ook wit, roze of blauwpaars zijn. De ene soort heeft bloemen met een duidelijke klokvorm, de andere soort heeft een meer stervormige bloem. Campanula doet het perfect als kruipplant en borderplant en straalt, afhankelijk van het soort, net zo hard in potten of als snijbloem in je vaas. Ook fijn: Campanula is zeer onderhoudsvriendelijk!
Campanula behoort tot de grote campanulafamilie (Campanulaceae). Deze familie bevat eenjarigen en tweejarigen, maar de meeste soorten zijn vaste, winterharde planten. Dat betekent dat de meeste soorten je jarenlang met hun bloemenpracht belonen en in staat zijn om periodes met (strenge) vorst te overleven.
Van oorsprong is Campanula een bergplant, waardoor ze het zeer goed doet tussen (stap)stenen of langs een muurtje. Campanula is een echte zomerbloeier, die doorgaans bloeit tussen juni en september. Met de juiste verzorging bloeit Campanula wel 2-3 keer per jaar. Ook bijen en vlinders zijn dol op de bloei van Campanula. Deze vrolijke plant is dus ook nog eens goed voor de biodiversiteit.
soorten campanula
Met meer dan 300 verschillende soorten biedt Campanula een ruime keuze aan vormen, kleuren, hoogte en bloeiperiode. Of je nu op zoek bent naar een klokjesbloem voor in je border, als kruipende bodembedekker of als hangplant: er is voor iedereen een geschikte soort! Dit zijn de meest bekende soorten Campanula:
- Campanula Addenda: deze soort is populair vanwege haar lange bloeitijd, onderhoudsvriendelijke karakter en kleurrijke bloemen in paars- of wit. De Campanula Addenda wordt zo'n 20 centimeter hoog. Het is daarmee een lage, kruipende soort die perfect geschikt is als bodembedekker of in potten.
- Campanula Persicifolia: deze soort, ook bekend als perzikbladklokje, is een hoge variant. Deze Campanula heeft slanke, hoge stelen en typerende, klokvormige bloemen. De Campanula Persicifolia is een perfecte, middelhoge borderplant en kan zo'n 70-90 centimeter hoog worden. De bloemkleur varieert van paars tot roze en wit.
- Campanula Lactiflora: deze soort, ook bekend als melkachtige klokjesbloem, is een hoge variant en kan wel 1.40m hoog worden! Deze soort heeft lange, rechtopstaande stelen en stervormige bloemen die roze of paars van kleur zijn.
- Campanula Glomerata: deze soort wordt ook wel kluwenklokje genoemd. Het is een middelhoge borderplant die zo'n 60-80 centimeter hoog wordt en paarsblauwe bloemen heeft.
- Campanula Portenschlagiana: deze kruipende soort staat ook bekend als dalmatieklokje of dalmatische klokjesbloem. Dit is een laagblijvende plant die niet hoger wordt dan 20 centimeter. De klokjes van deze bloem zijn blauwpaars of paars. Deze soort doet het erg goed als bodembedekker en in bloembakken, rotstuinen en borders.
- Campanula Carpatica: deze soort, ook wel karpatenklokje, is een prachtige soort met wijd openstaande klokken. De soort wordt tot 15-20 centimeter hoog en is niet kruipend. Karpatenklokje doet het goed langs de rand van een border of in een pot.
- Campanula Medium: deze soort, ook wel klokvormige klokjesbloem genoemd, is een soort die ook als snijbloem zeer populair is. De plant heeft een rechtopstaande groeiwijze met opvallende, duidelijk klokachtige bloemen in paars, wit, blauw of roze. Deze soort wordt zo'n 70 centimeter hoog en doet het perfect als middelhoge borderplant.
- Campanula Poscharskyana: deze kruipende soort wordt ook wel Servische klokjesbloem genoemd en wordt zo'n 20 centimeter hoog. De soort verspreidt zich snel dankzij haar lange, slingerende stengels. Vandaar dat deze soort perfect geschikt is als bodembedekker of in rotstuinen, borders en bloembakken. De bloemen van deze soort zijn blauw, paars of (deels) wit.
campanula in vaas als snijbloem
Zet je Campanula, bijvoorbeeld de sterke Campanula Medium, als snijbloem in je vaas? Dan wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Bekijk de onderstaande tips om Campanula zo lang mogelijk mooi te houden in je vaas:
- Snijd de stelen van Campanula schuin af met een scherp mes.
- Verwijder eventuele onderste bladeren, zodat ze niet in het water hangen en geen bacteriegroei veroorzaken.
- Zet Campanula in een schone vaas met water op kamertemperatuur.
- Voeg eventueel snijbloemenvoeding toe voor een langere houdbaarheid van Campanula.
- Ververs het vaaswater regelmatig.
- Zet de vaas niet in direct zonlicht, naast een fruitschaal of op de tocht.
campanula planten, standplaats en verzorging
Campanula zaaien of planten in de volle grond of in een pot op je balkon? Bekijk dan dit stappenplan voor het planten van tuinplanten en de onderstaande tips met betrekking tot het planten, de standplaats en de verzorging van Campanula:
- Campanula gedijt het beste op een plek in de volle zon of halfschaduw.
- Campanula is een makkelijke plant die op vrijwel elke grondsoort groeit, maar ze hebben de voorkeur voor kalkhoudende grond.
- Afhankelijk van het soort (kruipend of niet) kun je 5-10 plantjes per vierkante meter grondoppervlak plaatsen.
- Of ze nu in een pot staan of in je tuin: Campanula's hebben, zeker in droge en warme periodes, regelmatig water nodig.
- Campanula's zijn onderhoudsvriendelijk, maar het is wel belangrijk om uitgebloeide bloemen te verwijderen. Zo zorg je voor een langere bloeiperiode en blijft de plant gezond.
- Let op: slakken houden van Campanula's! Je kunt slakken dier- en milieuvriendelijk bestrijden door koffiedik, eierschalen, koperen muntjes, steentjes of schelpen rondom je Campanula's te leggen. Ook kun je geurende kruiden in de buurt van Campanula's planten, zoals salie of rozemarijn. Deze geuren zullen slakken vermijden.
Campanula snoeien
Voor optimale, gezonde groei en bloei is het noodzakelijk om Campanula te snoeien. Maar wat moet je precies doen met een uitgebloeide Campanula in je tuin? Bekijk de onderstaande snoei-tips:
- Zijn de bloemen uitgebloeid? Verwijder de uitgebloeide bloemen dan met de hand of een snoeischaar. Daarmee stimuleer je de groei van nieuwe bloemen en kun je van nog meer bloei genieten! Let op: knip de stelen niet af, want die gaan opnieuw uitlopen zodat nieuwe bloemen gevormd kunnen worden.
- Is je Campanula uitgebloeid (vroege herfst)? Snoei de uitgebloeide stengels dan terug tot vlak boven de grond.
- Eventueel kun je in het voorjaar nog dode of beschadigde stengels verwijderen. Het is vaak niet nodig om in het voorjaar nog te snoeien, tenzij de plant te groot is en nog een verjongende snoei nodig heeft. Is je Campanula te breed geworden? Dan kun je 'm in het voorjaar of najaar ook splitsen door een deel van de plant uit te spitten en de kluit te delen.
symbolische betekenis van campanula
Campanula heeft verschillende symbolische betekenissen, maar over het algemeen staat de klokjesbloem symbool voor dankbaarheid, nederigheid en vriendschap. Deze symboliek heeft de plant te danken aan haar uiterlijke kenmerken. De bescheidenheid van de bloem (in grootte en vorm), wordt geassocieerd met dankbaarheid en nederigheid. Ook het feit dat Campanula rijkelijk bloeit, zonder veel onderhoud, toont aan dat het een dankbare bloem is. Campanula groeit vaak in dichte clusters en verspreidt zich gemakkelijk, wat wordt gezien als symbool van verbondenheid en vriendschap.
Wist je dat het sprookje Raponsje (ook wel Rapunzel), van de gebroeders Grimm, naar het eetbare rapunzelklokje (ook wel repelsteeltje of Campanula Rapunculus) vernoemd is? Ook diverse bijen zijn vernoemd naar de Campanula. Zo bestaat er de klokjeszandbij, kleine klokjesbij, grote klokjesbij en klokjesdikpoot.
oorsprong van campanula
Campanula kent veel verschillende soorten die een verschillende oorsprong hebben, maar voornamelijk voorkomen in de gematigde streken van het noordelijk halfrond. De meest waarschijnlijke oorspronkelijke soort, de Campanula Carpatica, komt uit het Karpatengebergte in Oost-Europa. Andere soorten, zoals de Campanula Portenschlagiana, komen uit Dalmatië (Kroatië). Bovendien komen diverse soorten Campanula van nature voor in gras-, rots-, en bergachtige gebieden in andere delen van Europa en zelfs Azië.
is campanula giftig?
Nee, Campanula is niet giftig voor mens en dier. Klokjesbloem is dus niet giftig voor honden en katten. Voorzichtigheid is wel geboden wanneer mensen of dieren grote hoeveelheden van de plant hebben gegeten en (maag)klachten krijgen. Raadpleeg in dat geval een huisarts of dierenarts.
is campanula eetbaar?
Een aantal Campanula soorten, zoals repelsteeltje (Campanula Rapunculus) en Campanula Punctata, is geschikt voor consumptie, vanwege de eetbare wortels (repelsteeltje) of bloemblaadjes. Aan de eetbare Campanula soorten zit geen sterke smaak, maar ze worden als garnering of gesuikerd wel gebruikt in gerechten, bijvoorbeeld op salades. Campanula heeft een zoete, zachte, radijs-achtige smaak.