Hooikoorts: windbloemen of insectenbloemen?
Bij het kiezen van bloemen voor iemand met hooikoorts is het belangrijk om te weten dat er twee soorten bloemen zijn: bloemen die hun pollen via de wind verspreiden (windbloemen) en bloemen die hun pollen via insecten verspreiden (insectenbloemen).
Windbloemen hebben kleine, lichte pollen die gemakkelijk door de lucht zweven, en verspreiden vaak grote hoeveelheden pollen. Insectenbloemen zijn afhankelijk van insecten om hun pollen te verspreiden en hebben vaak grotere, plakkerige pollen die minder in de lucht zweven. Daardoor veroorzaken insectenbloemen doorgaans minder allergische reacties dan windbloemen.
Dus, als je een hooikoorts-proof boeket wilt samenstellen kun je beter kiezen voor bloemen met weinig pollen (zie onderstaande lijstje) en voor bloemen die door insecten worden bestoven!
Hooikoorts? Deze bloemen zijn geschikt
Gelukkig zijn er veel bloemen die weinig pollen verstuiven en daarom een goede keus zijn voor mensen met pollenallergie. Deze bloemen kun je met een gerust hart cadeau geven aan mensen met hooikoorts:
- Rozen
- Pioenroos
- Anjer
- Gipskruid
- Lisianthus
- Gerbera
- Hortensia
- Leeuwenbek
- Iris
- Clematis
- Tulp
- Zeeuws Knoopje
- Duizendblad
- Orchidee
Hooikoorts? Deze bloemen zijn ongeschikt
De onderstaande (wind)bloemen bevatten relatief veel pollen en kun je beter vermijden wanneer je last hebt van pollenallergie*:
- Lelie
- Zonnebloem
- Kamille
- Chrysant
- Madeliefje
- Grassen
- Guldenroede
- Aster
Hooikoorts en geurende bloemen
Sterk geurende bloemen (zoals Lelie, Jasmijn en Hyacint) kunnen klachten veroorzaken bij mensen met allergieën, zoals hooikoorts. De geur van de bloemen wordt veroorzaakt door bepaalde oliën of stoffen, zelfs als de bloemen weinig pollen bevatten. Die geurstoffen kunnen zich via de lucht verspreiden en klachten veroorzaken.
Toch last van hooikoorts door een boeket?
Heb je een boeket gekregen dat niet hooikoorts-proof is en ervaar je klachten? Dan is het natuurlijk zonde om het boeket (of bepaalde bloemen) weg te gooien. Wij geven je een aantal tips:
- Was je handen (en gezicht) direct na het schikken van de bloemen in de vaas of na het verplaatsen van de vaas.
- Zet het boeket buiten en knip, waar mogelijk, de stuifmeeldraden uit de bloemen. Dit kan bijvoorbeeld goed bij Lelies en Freesia’s.
- Zet het boeket in een ruimte met goede ventilatie en op een plek met minder ‘loopverkeer’.
- Ververs het vaaswater regelmatig om ergere klachten te voorkomen. Pollen en bacteriën kunnen namelijk in het water terechtkomen, wat allergische reacties kan verergeren.
- Droogbloemen veroorzaken doorgaans minder klachten dan verse bloemen. Laat de bloemen daarom drogen in een ruimte waar je niet komt (zo doe je dat). Wacht een aantal weken en zet je droogboeket in een vaas.
Meer cadeau inspiratie met bloemen
Heb je een hooikoorts-proof boeket in huis gehaald of cadeau gegeven? Bekijk dan ook eens deze tips en basisregels om de bloemen zo lang mogelijk mooi te houden in de vaas. Is er geen sprake van hooikoorts en zoek je een mooi boeket? Deze 7 boeketten zijn perfect geschikt om je liefde te uiten. Een mijlpaal te vieren? Deze 6 bloemen zijn perfect geschikt om iemand te feliciteren en je trots te uiten.
*Disclaimer: de (wind)bloemen in deze lijst hebben een hoge pollenproductie en zorgen doorgaans voor de ergste allergische reacties. Dat een bloem niet in deze lijst staat wil niet zeggen dat deze geen allergische reactie kan veroorzaken.