Zo kies je de juiste vaas voor een boeket
Om je bloemen zo lang mogelijk mooi te houden is niet alleen een goede verzorging van je bloemen belangrijk. Ook de keuze van je vaas speelt een rol! Houd rekening met de onderstaande factoren bij het kiezen van de juiste vaas voor je boeket:
- Kies bij voorkeur voor een vaas van glas of geglazuurd) keramiek. Deze materialen zijn niet gevoelig voor water en krassen en daardoor beter schoon te houden. Dat betekent dat je langer van je boeket geniet!
- Houd rekening met het gewicht van de bloemen. Voor zwaardere boeketten, zoals een boeket met zonnebloemen, gebruik je een extra stevige vaas. Zo voorkom je dat de vaas omvalt. Voor lichtere boeketten, bijvoorbeeld een boeketje met rozen, tulpen of Lathyrus, is een minder stevige ook voldoende.
- Houd rekening met het soort bloem. Tulpen doen het perfect in een speciale tulpenvaas, zoals deze. Ook kwetsbare stelen die extra ondersteuning kunnen gebruiken doen het goed in een tulpenvaas met ‘tuiten’ voor afzonderlijke stelen, of in een trendy toetervaas. De tuiten in deze vazen zorgen ervoor dat bloemen minder snel gaan hangen.
- Let op de grootte van je vaas. Een te kleine vaas biedt niet genoeg ruimte voor bloeiende bloemen en oogt ‘rommelig’. Een te grote vaas biedt te weinig ondersteuning voor de stelen en oogt ‘leeg’.
- Let op de hoogte van je vaas. Een te hoge vaas laat minder van de stelen zien en een te lage vaas geeft je stelen te weinig ondersteuning. Als stelregel kun je aanhouden dat de hoogte van de vaas tussen ⅓ en ⅔ van de hoogte van het boeket is.
- Stem de vorm van de vaas af op je boeket. Losse bloemen of kleine boeketten doen het goed in smalle vazen in rechte vorm of flesvorm, terwijl een vol en rond boeket prachtig staat in een bolvaas.
- Zorg ervoor dat de vaas qua uitstraling past bij het boeket en bij je interieur. Gebruik dezelfde tinten als het boeket en/of je interieur of kies juist voor een contrasterende, opvallende kleur die past bij jouw persoonlijke stijl.
vaas schoonmaken: zo doe je dat
Zorg er te allen tijde voor dat de bloemenvaas die je gebruikt goed schoon is. Een schone vaas voorkomt namelijk bacterievorming en zorgt ervoor dat je bloemen zo lang mogelijk mooi blijven. Je maakt je vaas schoon in een paar stappen:
- Spoel je vaas af met warm water en gebruik een afwasborstel om vuil te verwijderen.
- Maak je vaas grondig schoon door warm water te mengen met een scheut azijn, citroensap of schepje soda. Laat eventueel een nacht weken in de vaas. Een druppeltje chloor gebruiken om je vaas schoon te maken kan ook, maar dit is een minder milieuvriendelijke manier.
- Laat de vaas goed drogen. Je kunt de vaas ondersteboven zetten en aan de lucht laten drogen. Een transparante glazen vaas wil je misschien liever afdrogen met een schone (glazen)doek zodat je geen druppels of kalkaanslag ziet.
Verzorging van bloemen in een vaas
Klaar om je bloemen in je schone vaas te zetten? Met deze tips voor de verzorging van snijbloemen zorg je ervoor dat je bloemen zo lang mogelijk mooi blijven in je vaas:
- Snijd de bloemstelen schuin af met een scherp en schoon mes.
- Verwijder de onderste bladeren van de stelen, zodat er geen bladeren in het vaaswater komen. Dat zorgt namelijk voor bacteriegroei en een minder lange houdbaarheid van je bloemen.
- Zorg voor een schone vaas met water op de juiste temperatuur. Afhankelijk van het soort bloemen, kies je voor koud, lauw of warm water.
- Over het algemeen is lauw (handwarm) water prima, zeker voor een gemengd boeket.
- Bolgewassen zoals tulpen, hyacinten, lelies, narcissen zet je het liefst in koud water.
- Houtachtige stelen, zoals rozen en hortensia, gedijen het beste in warm water. Ook zonnebloemen en viburnum gedijen het beste in warm water.
- Hoeveel water je nodig hebt is afhankelijk van het soort bloem en van de grootte van het boeket. Een groot boeket heeft meer water nodig dan een paar losse stelen. Verder geldt:
- Bloemen met gladde stelen, zoals rozen en tulpen, hebben relatief veel water nodig om langer mooi te blijven.
- Bloemen met behaarde stelen, zoals zonnebloemen en gerbera’s, staan het liefst in een klein laagje water.
- Voeg snijbloemenvoeding toe voor een langere houdbaarheid van je bloemen.
- Heb je geen snijbloemenvoeding? Dan kun je eventueel azijn en suiker toevoegen aan het vaaswater*. Voordat je de bloemen in je vaas zet, doe je een scheutje azijn en een schepje suiker in het vaaswater. Roer goed door en zet de bloemen in je vaas. Een druppeltje chloor gebruiken kan ook, maar dit is een minder milieuvriendelijke manier. Azijn (of bleek) voorkomt schimmelvorming en stimuleert wateropname. Suiker fungeert als voedingsmiddel voor je bloemen. Let op: gebruik je chloor, houd het bij 1 druppeltje per vaas!*
- Schik de bloemen op de gewenste manier in de vaas. Bekijk onderstaand het stappenplan voor het schikken van een boeket.
- Zet je boeket niet in direct zonlicht, op de tocht of in de buurt van een verwarming.
- Zet je boeket liever niet naast een fruitschaal. Rijpend fruit kan ethyleengas uitscheiden, wat zorgt voor rijping en verwelking van bloemen.
- Ververs het vaaswater regelmatig, het liefst om de twee dagen en ongeacht of het water er vies uitziet of niet. Vervang het vaaswater volledig (dus giet niet bij). Indien gewenst kun je opnieuw voeding toevoegen en stelen opnieuw schuin afsnijden.
- Is het vaaswater vies geworden, maar zijn je bloemen nog wel mooi? Spoel de stelen af, snijd ze opnieuw schuin af en ververs het vaaswater.
Extra tip: het voordeel van een transparante, glazen vaas is dat je goed kunt zien hoeveel water er nog in de vaas zit, of er ongewenste bladeren in het water hangen en of het vaaswater vies is of niet. Hierdoor kun je sneller inspringen op de behoefte van je bloemen.
*Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zoals suiker en azijn verrichten geen wonderen en zijn geen must. Snijbloemenvoeding van de bloemist werkt het beste, maar het belangrijkste is om je vaaswater regelmatig te verversen en om te zorgen dat er geen bladeren in het water hangen.
Bloemen schikken in een vaas: stappenplan
Benieuwd hoe je zelf je bloemen zo mooi mogelijk schikt in een vaas? Bekijk het onderstaande stappenplan voor bloemschikken:
- Zorg voor een opgeruimd en vlak werkblad waar je het boeket kunt schikken, bijvoorbeeld de keukentafel of het aanrecht.
- Zorg voor een schone en geschikte vaas. Zie de tips bovenaan in dit artikel.
- Snijd de stelen schuin af. Bedenk hoe je het boeket in je vaas wilt schikken. Wil je speelse hoogteverschillen (zoals in een veldboeket), snijd de stelen dan af op verschillende hoogtes. Wil je een rond en vol boeket (biedermeier), snijd de bloemen dan af op dezelfde hoogte. Je kunt ook de hoogtes aanhouden van de bloemen zoals je ze krijgt van de bloemist en dan slechts een paar centimeter van iedere steel schuin afsnijden.
- Verwijder de onderste bladeren van de stelen, zodat ze straks niet in het vaaswater hangen en bacteriegroei veroorzaken
- Zet de stelen een voor een kruislings in de vaas. Begin met de stevige takken en zet die aan de buitenkant. Werk van buiten naar binnen en steek de bloemen steeds kruislings naast andere bloemen. Wil je geen standaard boeket? Bekijk dan eens deze 3 originele manieren om een boeket te schikken.
- Zorg ervoor dat alle stelen in het water staan.
- Draai het boeket af en toe een kwartslag, zodat je goed kunt zien of het boeket mooi en gelijkmatig verdeeld is.
- Bekijk het boeket van een afstandje en verplaats wat bloemstelen indien nodig
- Geef het boeket een plek om te shinen! Zorg voor een goede plek, dus niet op de tocht, in direct zonlicht, naast de verwarming of naast een fruitschaal.
Tulpen zo lang mogelijk mooi houden in een vaas
Tulpen in je vaas? Om tulpen zo lang mogelijk mooi te houden in een vaas hebben we een aantal tips en tricks die specifiek voor tulpen geschikt zijn. Zo heb je bijvoorbeeld speciale tulpenvazen en kun je tulpen beter eerst een tijdje in folie of papier in je vaas laten staan, voordat je ze schikt! Ontdek alles over de verzorging van tulpen in onze complete tulpengids.
Een boeket voor ieder seizoen
Inspiratie nodig voor het samenstellen van een boeket? Laat je inspireren door je favoriete kleuren en bloemen, of door boeketten met seizoensbloemen! Ontdek bijvoorbeeld dit frisse lenteboeket, een knallend zomerboeket, een typisch herfstboeket vol warme kleuren, of een sereen en winters wit boeket.
Zo worden snijbloemen geteeld: kijk in de kas!
Met zoveel tips en tricks over het schikken en verzorgen van snijbloemen, ben je wellicht benieuwd waar die snijbloemen in je vaas eigenlijk vandaan komen! Neem eens een kijkje in de kas bij LG Flowers waar kleurrijke gerbera’s gekweekt worden, ontdek het kweekproces van lelies, laat je rondleiden in een kas vol oersterke Anthuriums, of kijk achter het kasglas bij een tulpenkwekerij of kas vol geurende Lathyrussen. Veel plezier!