De geschiedenis van het bruidsboeket
Een bruidsboeket is niet alleen mooi om te zien, het heeft van oudsher ook een symbolische waarde. Wist je dat een bruidsboeket vroeger bestond uit kruiden en specerijen met een sterke geur? Het trouwboeket was bedoeld om boze geesten te verjagen en het bruidspaar te beschermen tegen het kwaad.
Een bruidsboeket vol symboliek
Tegenwoordig bestaan bruidsboeketten voornamelijk uit bloemen. Een traditioneel trouwboeket bestaat meestal uit witte bloemen, zoals witte rozen en witte lelies. Deze bloemen symboliseren zuiverheid, onschuld en pure liefde. In moderne trouwboeketten wordt steeds vaker gevarieerd met verschillende soorten en kleuren bloemen. Toch blijft het een mooi gebaar om een trouwboeket met betekenis te kiezen voor die speciale dag. Daarom inspireren we je graag met 4 prachtige bruidsboeketten met rijke symboliek!
Bruidsboeket lente: sereen en speels
Vrolijk, speels en toch sereen: dit bruidsboeket met typische lentebloemen is perfect geschikt voor lentebruiden! Het lijkt wel alsof de bloemen springen, stralen en reikhalzend uitkijken naar het moment waarop jullie ‘ja’ zeggen.
Ook de symboliek van dit bruidsboeket mag er zijn. Zo staat de anemoon voor liefde en genegenheid, zeg je met ranonkels dat je iemand charismatisch en aantrekkelijk vindt, en staat lathyrus symbool voor zachtaardigheid. Ook fijn: lathyrus verspreidt een subtiele, zoete geur.
Voor dit bruidsboeket met typische lente-vibes zijn de volgende bloemen gebruikt: anemoon, lathyrus, ranonkel, tulp en delphinium.
Bruidsboeket zomer: traditioneel en vrouwelijk
Traditioneel, vrouwelijk en romantisch: dat is wat dit bruidsboeket vol lelies uitstraalt. En naast haar prachtige looks, barst dit bruidsboeket van de symboliek. De lelie staat symbool voor zuiverheid en een puur en vruchtbaar leven.
Er bestaan honderden soorten lelies. Niet alleen in kleur en vorm is er veel keuze, ook in grootte en geur is er veel diversiteit. Dus als deze lelies niet jullie perfecte match zijn, zijn er vast lelies die wel bij jullie stijl passen!
Tip: wil je stuifmeelvlekken op je jurk (of pak) voorkomen? Kies dan voor de stuifmeelvrije Roselily. Je kunt ook de stampers van de lelie afknippen. Dat vermindert tevens de geur.
Bruidsboeket herfst: warmte en positiviteit
De warme kleuren, uiteenlopende bloemvormen en de geluksbloem chrysant in de hoofdrol maken van dit herfstige bruidsboeket een ware eyecatcher. Precies genoeg om op te vallen, zonder de show helemaal te stelen. Want dat doen jullie!
Dit bruidsboeket straalt niet alleen vanwege haar looks, maar ook vanwege haar rijke symbolische betekenis. Zo staat de chrysant symbool voor geluk en gezondheid, zijn rozen het universele symbool van liefde en symboliseert waxflower een goed en vrolijk huwelijk.
Voor dit bruidsboeket met herfstbloemen gebruikten we de volgende bloemen: chrysant, aster, anjer, roos, hypericum, veronica, waxflower, rozenbottel, crocosmia en sneeuwbes.
Bruidsboeket winter: zachtaardig en stoer
Dit winterse trouwboeket heeft een zachtaardige en tegelijkertijd stoere uitstraling. De roomwitte, grijsgroene en blauwe tinten maken dit een perfect boeket voor een winterbruiloft!
Naast een krachtige uitstraling heeft dit winterse bruidsboeket een krachtige symboliek. Zo staat blauwe distel symbool voor het leven. De witte roos symboliseert puurheid en zuivere liefde. Hypericum wordt van oudsher gebruikt ter bescherming tegen boze geesten en zwarte magie.
Goed om te weten: veel bloemen en takken in dit boeket (zoals blauwe distel, roos en eucalyptus), kun je lang bewaren door ze te drogen. Hierdoor geniet je extra lang van je bruidsboeket!
Voor dit winterse bruidsboeket zijn de volgende bloemen en takken gebruikt: blauwe distel, eucalyptus, roos, alstroemeria, waxflower, hypericum, ornithogalum, geverfde ruscus (grijs blad) en brunia.
Bruidsboeket bewaren: hoe doe je dat?
Wil je jouw bruidsboeket bewaren? Dat kun je op verschillende manieren doen. Wil je het boeket zelf drogen? Hang het boeket dan zo snel mogelijk na de bruiloft op z’n kop. Hang het boeket op een donkere, droge en relatief warme plek. Hoe sneller bloemen drogen, hoe beter ze hun oorspronkelijke vorm en kleur behouden. Je kunt bloemen ook drogen in de oven of tussen een boek. Bekijk hier meer informatie over zelf bloemen drogen.
Als je bruidsboeket voldoende gedroogd is, kun je het eventueel inspuiten met haarlak. Dat maakt de bloemen minder kwetsbaar, waardoor ze minder snel uiteenvallen. Bloemen in de kleuren blauw, oranje en roze lenen zich het beste om te drogen, omdat die kleuren het beste worden behouden.
Let op: niet alle bloemen zijn even geschikt om te drogen. Bloemen waar veel vocht in zit, zoals calla’s, lelies en anjers, kunnen gaan rotten. Bloemen met een houtachtige of dunne steel, zoals (pioen)rozen, hortensia’s, waxflower, gipskruid en grassen drogen het best.
Liever niet zelf aan de slag? Je kunt er ook voor kiezen om je bruidsboeket professioneel te laten drogen. Dat wordt ook wel prepareren genoemd. Dit is een duurdere optie, maar het is een intensief en ambachtelijk proces dat gegarandeerd een prachtig resultaat oplevert. De bloemen worden afzonderlijk gedroogd, behandeld en geprepareerd, zodat de kleur en vorm zo lang mogelijk intact blijft. Je kunt het bruidsboeket vervolgens bijvoorbeeld onder een stolp zetten als eyecatcher, laten inlijsten of in hars laten gieten.
Bruidsboeket met droogbloemen
Bij voorbaat een bruidsboeket kiezen dat lang mooi blijft? Kies dan voor een bruidsboeket met droogbloemen, zoals deze met prachtige herfsttinten, of zeg ‘ja’ tegen een bruidsboeket met een mix van verse en gedroogde bloemen.