Anemoon

Harten veroveren met de anemoon

Een zwart hart klinkt misschien wat deprimerend, maar dat gaat niet op voor het middelpunt van de anemoon. De vrolijke (winter)bloem zorgt voor lang plezier in een zonnige atmosfeer.

Kleuren en vormen anemoon

Het geslacht anemoon omvat een breed scala aan soorten, waaronder bosanemonen, voorjaarsanemonen en herfstanemonen. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en bloeiperiodes, waardoor anemonen vrijwel het hele jaar door te bewonderen zijn! Anemonen hebben grote, elegante bloemen en lijken met hun zwarte hartjes en stevige stengels op papavers. Je kunt anemonen krijgen in het wit, roze, rood tot violet en blauw. Er bestaan ongeveer 120 soorten, sommige hebben een enkele rij met bloemblaadjes, anderen hebben er meer.

verzorging anemoon

Wil zo lang mogelijk van je anemoon in je vaas genieten? Bekijk hieronder onze tips voor de juiste verzorging van een anemoon, zodat de bloem tot wel 14 dagen mooi blijft! 

  • Snijd de bloemsteel van de anemoon schuin af.
  • Zet de anemoon in een klein laagje water in een schone vaas.
  • Vul het vaaswater regelmatig bij, want anemonen lusten wel een slokje.
  • Zet de anemoon niet in de volle zon, op de tocht of naast de fruitschaal.

Symboliek anemoon

Anemonen hebben verschillende symbolische betekenissen gekregen, die variëren per cultuur. Ten eerste wordt de anemoon geassocieerd met verwachting en hoop. In sommige culturen symboliseren ze de belofte van dingen die gaan komen, waardoor ze een perfect cadeau zijn aan iemand die op het punt staat een nieuw hoofdstuk in zijn leven te beginnen. De naam anemoon komt van 'anemos'(wind). Deze wind kan als een nieuwe wind gezien worden die door iemands leven blaast. Aan de andere kant staan anemonen symbool voor liefde en genegenheid, vooral in romantisch context. De bloem zegt als het ware 'ik wil bij je zijn' en 'vergeet me niet'. 


Herkomst anemoon

Anemonen zijn inheems in verschillende delen van de wereld, zoals Zuid-Europa, Noor-Amerika en Azië. Ze gedijen goed op verschillende plekken, zoals bossen, weiden en bergachtige gebieden.

Over de naam van de anemoon bestaan meerdere verhalen. De geslachtsnaam Anemone is afgeleid van het Griekse woord ‘anemos’, wat wind betekent. Het zaad is namelijk pluizig en wordt door de wind verspreid. Een andere theorie gaat ook terug op de antieke oudheid. Anemona was een nimf aan het hof van de godin Flora. Volgens de sage werd Floras Zephyr, de god van de wind, verliefd op Anemona waarop de jaloerse godin haar in een bloem veranderde. Volgens een andere legende werd de anemoon gecreëerd door Aphrodite toen ze tranen huilde voor haar geliefde Adonis.