tulpenKwekerij Smit Flowers
Tulpenkwekerij Smit Flowers bestaat al meer dan 50 jaar. Arjan heeft de kwekerij in Spierdijk (Noord-Holland) overgenomen van zijn vader. In 2023 is Tim, Arjan’s zoon, als tulpenkweker aan de slag gegaan. Inmiddels worden er maar liefst 11 miljoen tulpen per seizoen gekweekt. De tulpenbollen zijn afkomstig uit Bordeaux (FR), Zeeland, Flevopolder en de omgeving van Spierdijk.
Hoe worden tulpen gekweekt?
Tulpenbollen hebben kou nodig om goed te kunnen groeien. Daarom worden grote tulpenbollen gewassen en ongeveer 15 weken in een koelcel bewaard. De bol is tijdens deze koude periode in rust. Op die manier kan de bol krachten sparen om vervolgens hard aan het werk te gaan.
Twee weken voordat de tulpenbollen klaar zijn om aan warmte blootgesteld te worden, worden ze in bakken met voedingsrijk water gezet. Via de wortelhaartjes in de bol worden de voedingsstoffen opgenomen. Tulpen worden in de kas van Smit Flowers dus niet in de grond, maar in bakken met water gekweekt. Daardoor groeien de tulpen sneller en blijven de bloemen schoner (zonder zand). Bovendien is het op die manier makkelijker om de tulpen te oogsten.
Na twee weken zijn de tulpenbollen klaar om blootgesteld te worden aan warmte, en gaan ze de warme kas in. Daar krijgen de bollen drie weken zonlicht, ledlicht en/of warmte, waarna ze klaar zijn voor jouw vaas. Hoewel de eerste tulpen vaak al rond Kerstmis gesneden worden, is het voorjaar voor de kwekers van Smit Flowers de drukste periode. En dat is niet zo gek: tulpen zijn onlosmakelijk verbonden met de lente.
“Met een bosje tulpen zet je de lente in je vaas!”
een innovatief en duurzaam water- en warmtesysteem
Het watersysteem dat kwekerij Smit Flowers gebruikt voor het bewateren en laten groeien van de tulpen is een van de modernste die er in de tulpenteelt bestaat. Het is een gesloten systeem waarbij het water steeds opnieuw gebruikt wordt, nadat het is gereinigd. Het water dat gebruikt wordt is regenwater, dat wordt opgevangen vanaf het kasdek.
Niet alleen met water wordt efficiënt omgegaan. Door gebruik te maken van een slim systeem van ledverlichting kunnen 3 lagen tulpen tegelijk worden gekweekt. Zo wordt duurzaam omgegaan met warmte en ruimte.
Tips voor de verzorging van tulpen in je vaas
Heb je eenmaal tulpen in huis gehaald, dan wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Kweker Arjan geeft tips om je tulpen zo lang mogelijk te laten stralen in je vaas!
- Snijd de stelen af met een scherp en schoon mes. Je hoeft de stelen niet per se schuin af te snijden, maar je moet wel zorgen voor een verse ‘wond’ op de onderkant van de steel. Zo kunnen de tulpen het water (en snijbloemenvoeding) beter opnemen.
- Zet je tulpen eerst een uurtje in een vaas of emmer met het papier of folie er nog omheen! Dan zuigen de stelen zich vol met water en blijven de stelen steviger, waardoor je tulpen minder snel gaan hangen.
tulpenteelt buiten en binnen
Het is een mooi zicht en je wordt er instant vrolijk van: een tulpenveld. Maar wist je dat je op de welbekende tulpenvelden die je in Nederland ziet, zelden tulpen staan die je thuis in je vaas zet? Tulpen die buiten geteeld worden, zijn bedoeld voor vermeerdering van bloembollen en niet om als snijbloemen te gebruiken. De grote bloembollen uit de Nederlandse tulpenvelden worden door Arjan en andere Nederlandse tulpenkwekers in de kas gebruikt voor jouw bosje tulpen.
Meer weten over de tulp?
Benieuwd naar meer informatie over de tulp, zoals de herkomst van de tulp, de betekenis van verschillende kleuren tulpen, verzorgingstips en de verschillende soorten tulpen? Bekijk dan onze uitgebreide bloemengids over de tulp.
Inspiratie nodig om je bosje tulpen te schikken in een vaas? Bekijk onze (paas)-DIY's met tips (vooral DIY nummer 6!), laat je inspireren door (tulpen)vazen, of ga aan de slag met een sereen wit boeket met tulpen in de hoofdrol.
BEELD TULPEN IN KAS