Kijkje in de kas: Akerboom Freesia

Stap in de wereld van 's werelds grootste freesia producent

Met hun heerlijke geur, prachtige kleur en eigenzinnige uitstraling zijn freesia's een favoriet van velen. Bij Akerboom Freesia leidde de passie voor freesia's tot een gerenommeerd familiebedrijf van wereldgrootte! Lees verder, neem een kijkje in de kas van Akerboom Freesia en ontdek hoe freesia's gekweekt worden. Ook handig: met tips van de teler staan jouw freesia's zo lang mogelijk mooi in je vaas!

Akerboom freesia | freesia kwekerij | kijkje in de kas
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

akerboom freesia: focus op kwaliteit en innovatie

Akerboom Freesia is een familiebedrijf dat eind jaren '40 is opgericht. Onder leiding van de 2e en 3e generatie is het bedrijf uitgegroeid tot 's werelds grootste producent van freesia's. Momenteel wordt het bedrijf geleid door de neven Ben, Theo en Thomas en nicht Mariëlle. 

Het familiebedrijf kweekt jaarrond freesia's, maar het hoogseizoen loopt van februari t/m juli. Sinds 2016 maken ze gebruik van 3 productielocaties in de gemeente Kaag en Braassem (Zuid-Holland). Door continue innovatie in alle facetten van het bedrijf (assortiment, teelt, aanbod, marketing en logistiek), onderscheidt Akerboom Freesia zich door kwaliteit, geur, kleur en houdbaarheid. 

"We hebben de drive om continu te innoveren. Die innovatiedrang zit in de Akerboom genen"

freesia: van knol tot kleurrijke bloem

Benieuwd hoe freesia's bij Akerboom Freesia uitgroeien van knol tot kleur- en geurrijke bloem? Bekijk de onderstaande video voor een klein kijkje in het kweek- en groeiproces van freesia's. 

Video file

Veredeling van de freesia

Akerboom Freesia streeft continu naar innovatie en de hoogste kwaliteit freesia's. Om dit te bereiken hebben ze hun eigen veredelingsprogramma. Dat wil zeggen dat Akerboom zelf nieuwe rassen freesia's ontwikkelt. Dat doen ze bijvoorbeeld door een rode met een witte freesia te kruisen (stuifmeel van de ene bloem smeren op de stamper van de andere bloem) en de zaadjes die daaruit komen te gebruiken. Je zou dus kunnen zeggen dat ze de taak van de bijen overnemen op een meer gecontroleerde, strategische manier. 

Akerboom Freesia focust met haar veredelingsprogramma voornamelijk op het kweken van freesia's met grotere bloemen en een sterkere geur. Dat vergroot de kans dat er een geslaagd, nieuw ras uit voorkomt. Zo'n 80% van de nieuwe freesia's in de kas is het resultaat van Akerbooms eigen veredelingsprogramma.

Nieuwe, veelbelovende rassen worden altijd uitgebreid getest voordat ze op grote schaal worden geteeld. Dat testen gebeurt op proefvelden. De nieuwe rassen worden beoordeeld op kleur, geur, knop- en bloemgrootte, kwaliteit en houdbaarheid. Alleen rassen die beter scoren dan bestaande soorten worden in productie genomen. Zo wordt de kwaliteit van het assortiment gewaarborgd en continu verbetert. 

op weg naar energieneutrale teelt

Akerboom Freesia is betrokken bij haar omgeving en streeft er naar om zo duurzaam mogelijk te telen. Zo worden grondstoffen uit de omgeving gebruikt voor het afdekken van de grond (zoals olifantengras uit het Haarlemmermeer) en wordt stroom teruggeleverd op lagere verbruiksmomenten. Het doel is om zo snel mogelijk te telen zonder gebruik te maken van gas en uiteindelijke doel van Akerboom Freesia is om volledig energieneutraal te telen. 

hoe worden freesia's gekweekt | freesia in kas

Freesia: een blikvanger in ieder boeket

Freesia's zijn prachtig in een monoboeket (een boeket met uitsluitend freesia's), maar zijn ook prachtige blikvangers in een gemengd boeket. Zelfs één enkele freesia in een lange, smalle vaas trekt de aandacht al naar zich toe. Kortom: met freesia in huis vul je jouw huis en hart met geur en kleur. De slogan van Akerboom Freesia sluit hier perfect bij aan: Freesia fills your heart.

freesia | paarse freesia

tips van de teler: zo houd je freesia's mooi in je vaas

Freesia's in je vaas? Dan wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Bekijk dit uitgebreide artikel met tips en tricks, en ontdek hieronder de tips van teler Mariëlle om freesia's zo lang mogelijk mooi te houden in je vaas. 

  • Als je een bos freesia’s koopt, koop dan een bos met mooie volle knoppen. Als het geen witte freesia is, let er dan ook op dat de knop mooi op kleur is. Dan weet je zeker dat de bloemen helemaal uitkomen, mooie kleuren in de vaas laten zien en langer mooi blijven in je vaas.
  • Laat de freesia's zich goed volzuigen met water, voordat je ze uit hun originele verpakking haalt. Zet ze dus eerst met verpakking in een schone vaas met water op kamertemperatuur.
  • Gebruik altijd een schone vaas met water op kamertemperatuur.
  • Voeg snijbloemenvoeding toe voor een langere houdbaarheid van de freesia's. Heb je geen snijbloemenvoeding? Je kunt ook een schepje suiker of Spa Groen aan het water toevoegen.
  • Zet de bloemen op een tochtvrije plek, niet in direct zonlicht en niet naast een verwarming.
  • Houd de bloemen uit de buurt van de fruitschaal. Rijpend fruit scheidt ethyleengas uit, wat de verwelking van bloemen bevordert.

Wist je dat...

  • De bloeiwijze van freesia wordt een 'kam' genoemd, vanwege alle bloemknoppen die netjes op een rijtje staan.
  • Freesia's komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, waar ze 'Kaaps lelietje-van-dalen' genoemd werden.
  • Freesia's kunnen 3 geuren hebben: zoet, fris of pepergeur. 
  • Akerboom Freesia's bevatten de geurstof Linalool: het is wetenschappelijk bewezen dat Linalool stressverlagend werkt.
  • Freesia's staan symbool voor onvoorwaardelijke liefde en onschuld. 

meer over freesia en het kweken van snijbloemen

Benieuwd naar meer informatie over de freesia? Ontdek dan de bloemenwijzer met uitgebreide informatie over kleuren, symboliek en herkomst van de freesia. Ook leuk: neem een kijkje in de kas van LG Flowers, waar de kleurrijke gerbera gekweekt wordt, of neem een kijkje achter het kasglas van Lathyrus.nl, waar je alles ontdekt over het kweekproces van de sierlijke lathyrus. 

witte freesia | freesia kwekerij | akerboom freesia