Hypericum

Van verzorging tot snoei en bloei: ontdek alles over Hypericum!

Hypericum verrast je graag. Ze start als goudgele bloem, maar haar uiteindelijke vorm is een tak vol bessen. Deze bessen staan stijlvol en stoer aan de struik én in een boeket. Dankzij de transitie-eigenschappen past deze populaire snijbloem en tuinplant perfect bij de overgang van de zomer naar de herfst. Van soorten tot bloei, snoei en verzorging: ontdek in deze complete gids alles over Hypericum! 

hypericum | mooiwatbloemendoen

hypericum: kenmerken en bloei

Hypericum staat in de volksmond ook bekend als Sint-Janskruid en hertshooi en maakt deel uit van de hertshooifamilie (Hypericaceae). Hypericum is winterhard, vaak wintergroen en makkelijk te verzorgen. En dat is nog niet alles! Hypericum bloeit prachtig en blijft je seizoen na seizoen verrassen. De plant bloeit tussen juni en augustus met goudgele bloemetjes, die doorgaans 5 blaadjes hebben en lange, goudgele meeldraden. In de herfst groeien er stijlvolle, witte, rode of bruine besjes aan de plant. Afhankelijk van het soort wordt Hypericum 30-150 centimeter hoog.

soorten hypericum

Er bestaan wereldwijd ruim 400 soorten Hypericum. Sommige soorten (vaste planten of halfheesters) worden niet hoger dan 30 centimeter, terwijl andere soorten (heesters) tot wel 150 centimeter hoog worden. Bovendien bestaan er bladverliezende soorten, maar ook volledig wintergroene soorten. De onderstaande soorten Hypercium zijn de meest bekende: 

  • Hypericum perforatum: dit is het 'gewone Sint-Janskruid'. Deze soort heeft kleine, felgele bloemen met lange meeldraden en een stevige, rechtopstaande groeiwijze. In de herfst verschijnen er kleine, donkerrode of bruine besjes aan deze soort. Deze soort wordt zo'n 30-80 centimeter hoog. 
  • Hypericum calycinum: deze laagblijvende soort is te herkennen aan de grote gele bloemen, overvloed aan meeldraden en brede bloei, waardoor deze soort ideaal is als bodembedekker. De besjes van deze soort zijn doorgaans rood tot donkerbruin. Deze soort wordt zo'n 30-40 centimeter hoog. 
  • Hypericum androsaemum: deze soort staat bekend om de opvallende, kleurrijke bessen die helderrood tot dieprood zijn. De bloemen van deze soort zijn klein en minder opvallend dan die van de andere soorten, maar de stengels hebben wel een opvallende, roodachtige kleur. Deze soort wordt zo'n 100 centimeter hoog. 
  • Hypericum inodorum: deze soort staat bekend om de aantrekkelijke bloei met grote, felgele bloemen. De donkerrode of soms bijna zwarte bessen zijn relatief groot en hebben een aantrekkelijke uitstraling. Deze soort wordt zo'n 100 centimeter hoog. 
Hypericum | herfstbloem gele bloemen en rode besjes

verzorging hypericum in vaas

Hypericum in je vaas? Dan wil je natuurlijk zo lang mogelijk van de stijlvolle, stoere besjes of de goudgele bloemen genieten. Bekijk dit artikel vol tips en tricks om bloemen zo lang mogelijk mooi te houden in je vaas, en bekijk de onderstaande tips voor de verzorging van Hypericum als snijbloem:

  • Snij de bloemstelen van hypericum schuin af met een scherp en schoon mes.
  • Vul een schone vaas met een flinke laag handwarm water. 
  • Verwijder eventuele onderste bladeren, zodat er geen bloemblad in het vaaswater hangt.
  • Voeg snijbloemenvoeding toe voor een langere houdbaarheid van de Hypericum.
  • Hypericums zijn dorstig, dus vul je vaas indien nodig tussendoor met extra water.
  • Zet de besjes niet op de tocht, in de volle zon of naast rijpend fruit. 
boeket met hypericum

hypericum planten: wanneer en hoe?

Onderhoudsvriendelijk, winterhard, prachtige bloemenpracht en sierlijke bessen: niet gek dat hertshooi zo populair is als tuinplant! Ook van plan om Hypericum te planten in je tuin? Bekijk dan de onderstaande informatie over het planten van hypericum. 

  • Bekijk hier tips, informatie en stappenplannen voor het planten van tuinplanten.
  • Hypericum plant je bij voorkeur in het najaar (september/oktober) of in het voorjaar (april/mei) wanneer de kans op strenge vorst geweken is. 
  • Zorg ervoor dat je de grond verrijkt met organische materiaal. Hypericum houdt van goed gedraineerde grond en niet van zware (klei)grond. 

hypericum: standplaats en verzorging

Hypericum is een vrolijk bloeiende en makkelijke, winterharde plant, waarvan je het hele jaar door geniet. Is het niet van de bloemen, dan is het wel van de prachtige bessen en/of takken. Deze eigenschappen maakt dat Hypericum zeer populair is in zowel privé-tuinen als op gemeentegrond. Bekijk hier meer informatie over de beste standplaats en verzorging van Hypericum (hertshooi).

  • Hypericum gedijt het beste op een plek in de volle zon of halfschaduw. Hoe meer zonlicht hertshooi krijgt, hoe uitbundiger de bloei zal zijn.
  • Hypericum geeft de voorkeur aan een goed doorlatende (gedraineerde) grond, waarin water niet blijft staan zodat wortelrot voorkomen wordt.
  • Hypericum houdt van een humusrijke grond. Geef de plant in het voorjaar organische bemesting voor optimale groei en bloei. 
  • Eenmaal goed geworteld is Hypericum goed bestemd tegen droogte. Geef de plant water gedurende een lange, droge periode. 

hypericum snoeien: wanneer en hoe?

Hertshooi snoeien? Voor iedere soort geldt: in de wintermaanden kun je de uitgebloeide plant gewoon laten zoals hij is en hoef je niet te snoeien. Eventuele sneeuwval ziet er prachtig uit op de struiken. Ook beschermt de struik zichzelf op die manier tegen de vorst.

  • Voor de hogere struiken (zoals Hypericum androsaemum) geldt: in het voorjaar (maart) kun je de Hypericum terugsnoeien tot zo'n 10-20 centimeter boven de grond om rijkelijke bloei te bevorderen. Hypericum zal vanzelf opnieuw uitlopen. Let op: snoei niet in het najaar, want dan kan de plant 's winters bevriezen.
  • Voor de laagblijvende soorten Hypericum (zoals Hypercium calycinum) geldt dat ze nauwelijks snoei behoeven. Je kunt ze in het voorjaar (maart) licht terugsnoeien zodat de struik zijn vorm behoudt en je kunt eventuele dode en beschadigde takken verwijderen. 
gele bloemen hypericum | herfstplant geel

Symbolische betekenis hypericum

Hypericum is ook bekend als hertshooi en Sint-Janskruid. Dit kruid wordt vaak ingezet als middel tegen slapeloosheid of om depressieve klachten tegen te gaan. Back in the day had het kruid de bijnaam “jaag den duvel”. Het werd toen gebruikt als afweerkruid tegen heksen, magie en andere ellende. Niet gek dus, dat Hypericum nog steeds symbool staat voor bescherming, genezing, kracht en herstel. 

HERKOMST hypericum

Oorspronkelijk komt Hypericum uit Europa, West- en Midden-Azië, Noord-Amerika. De plant komt van nature voor in gematigde klimaten en groeit vooral in graslanden, bossen en in bermen. Hypericum was in Europa al bekend in de klassieke oudheid en werd door de Romeinen en Grieken gebruikt vanwege de medicinale eigenschappen. Tegenwoordig is hypericum wereldwijd een populaire tuinplant en snijbloem. Niet alleen vanwege zijn uiterlijke kenmerken wordt de plant gewaardeerd, ook wordt Sint-janskruid ingezet als kruidengeneesmiddel om depressieve klachten tegen te gaan.  

waar komt de naam sint-janskruid vandaan?

Hypericum wordt ook wel Sint-Janskruid genoemd (of St. John's Wort in het Engels) omdat de plant bloeit (en vroeger werd geoogst) rond Sint-Jansdag op 24 juni. Op deze dag werd in het christendom de geboortedag van Sint-Jan de Doper, oftewel Johannes de Doper, gevierd. Dit is bovendien de periode dat de zon op z'n hoogst staat. 

is hypericum giftig?

Nee, voor zover bekend is hertshooi (plantdelen en bessen) niet giftig voor mens en dier. Het is echter niet aan te raden om de bessen van Hypericum te eten (voor zowel mens als dier). Bij inname van grote hoeveelheden kunnen symptomen als maag- en darmklachten en diarree optreden. Intensief huidcontact met Hypericum kan bij sommige mensen en dieren als paarden fotosensitiviteit veroorzaken. Dat betekent dat de (witte) huid die in contact is geweest met hertshooi gevoelig kan worden voor zonlicht, wat kan leiden tot huiduitslag en irritatie.