Gerbera

Van soorten tot verzorging en symboliek: ontdek alles over gerbera!

De kracht van de gerbera? Ze brengt een grote dosis vrolijkheid in huis (en tuin)! Haar frisse kleur en speelse vorm passen bij ieder interieur en iedere gebeurtenis, dus met gerbera’s zit je altijd goed. Van soorten tot kweek, symboliek en verzorging: lees verder en ontdek alles over de kleurrijke gerbera! 

gerbera: kenmerken en bloei

Zeg je gerbera, dan zeg je kleur! De basiskleuren van de gerbera zijn rood, geel, roze, paars, oranje, groen en wit. De bloem is er ook tweekleurig, meerkleurig en in diverse van de basiskleuren afgeleide kleuren. Het prachtige hart van deze bloem kan zwart, geel of groen zijn. De bloemblaadjes van gerbera's hebben uiteenlopende vormen. Zo bestaan er enkel- en dubbelbloemige gerbera's en gerbera's met pompon- en spidervormige bloemblaadjes. De stelen van gerbera zijn lang, zacht (behaard) en smal. Aan de stelen van snij-gerbera's zitten geen bladeren.

Gerbera's behoren tot de composietenfamilie (Asteraceae), waartoe ook bloemen als chrysant, margriet en aster behoren. Gerbera's zijn niet-geurende bloemen en zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Als tuinplant bloeien gerbera's doorgaans vanaf de lente tot de eerste vorst intreedt (oktober). 

gerbera: snijbloem en tuinplant

Hoewel gerbera's vooral bekend zijn als snijbloem voor in de vaas, zijn gerbera's ook verkrijgbaar als tuinplant. Zo heb je bijvoorbeeld potgerbera's, of gerbera zaadjes die je kunt planten in de volle grond. Veel gerbera soorten zijn echter niet winterhard, wat betekent dat je ze in de winter naar binnen moet halen om ze te beschermen tegen vorst en kou. 

garvinea | gerbera garvinea tuinplant

soorten gerbera's: standaard en germini

Er bestaan meer dan 600 soorten gerbera's. Ze worden veelvuldig gekweekt en doorontwikkeld waardoor er steeds nieuwe soorten ontstaan. Grofweg zijn gerbera's onder te verdelen in de standaard gerbera's en mini-gebera's, ofwel germini. Heeft een gerbera een diameter tussen 6 en 8 centimeter? Dan is het een germini (mini-gerbera). Een standaard gerbera heeft bloemen die zo'n 9-15 centimeter groot zijn. 

Een aantal bekende soorten gerbera's zijn de onderstaande drie. Kruisingen van de gerbera soorten (bijvoorbeeld kruisingen tussen Jamesonii en Viridifolia) komen ook vaak voor. Dit worden ook wel hybride soorten genoemd, aangeduid met Gerbera Hybrida

  • Gerbera Jamesonii: deze soort is misschien wel de bekendste. Jamesonii staat bekend om haar grote en kleurrijke bloemen en is populair als snijbloem voor in de vaas. Tot deze soort behoren vele variëteiten van de gerbera, zoals de Gerbera Jamesonii Twister en Gerbera Jamesonii Durora.
  • Gerbera Garvinea: dit is een winterharde, vaste plant. Het is een van de weinige gerbera variëteiten die winterhard is, en daarom is deze soort populair als tuinplant in potten of volle grond. De Garvinea is doorontwikkeld vanuit de populaire gerbera Jamesonii. Garvinea bloeit van het vroege voorjaar tot de eerste vorst en is een kleurrijke aanwinst voor je tuin! Let op: bij strenge vorst is bescherming nodig. Leg bladeren of stro rondom de plant. 
  • Gerbera Viridifolia: deze plant staat bekend om de roze bloemen (van lichtroze tot dieproze) en de vele heldergroene bladeren die uit een zijdeachtige kroon komen. De plant krijgt al vroeg in de lente bloemen en komt van nature voor in bepaalde delen van Zuid-Afrika, waar de plant in het wild groeit in graslanden. 

gerbera daisy

Wist je dat gerbera ook wel Afrikaans madeliefje, African daisy, Transvaal daisy of Barberton daisy genoemd wordt? Daisy is de Engelse benaming voor madeliefje. Deze bijnaam heeft de gerbera te danken aan de bloemblaadjes die lijken op die van madeliefjes. 

gerbera's in een vaas: verzorgingstips

Gerbera's in huis gehaald? Dan wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Bekijk de onderstaande verzorgingstips voor de verzorging van gerbera's in je vaas en bekijk dit artikel over het kiezen van de juiste vaas, inclusief tips om bloemen zoals gerbera's zo lang mogelijk mooi te houden in je vaas.  

  • Snijd de stelen schuin af met een scherp en schoon mes.
  • Gebruik een schone (glazen) vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur.
  • Gerbera's groeien, net als tulpen, verder in de vaas. Houd hier rekening mee bij je vaaskeuze. 
  • Voeg snijbloemenvoeding toe voor een langere houdbaarheid van de bloemen. 
  • Ververs het vaaswater regelmatig.
  • Gaan je gerbera's slap hangen? Snijd dan opnieuw een stukje van de steel schuin af met een scherp en schoon mes.
  • Zet gerbera’s niet op de tocht, in direct zonlicht of in de buurt van de verwarming
  • Zet gerbera's niet naast de fruitschaal: het ethyleengas dat vrijkomt door rijpend fruit zorgt ervoor dat bloemen sneller verwelken.

gerbera schikken in vaas | ikebana boeket gerbera

gerbera's schikken in je vaas: zo doe je dat

Gerbera combineert zich goed met veel andere snijbloemen in een gemengd boeket en is prachtig als mono-boeket (alleen gerbera's) in een vaas. Je kunt je gerbera's natuurlijk op de normale manier schikken in je vaas, met behulp van deze tips. Maar er zijn ook andere, bijzondere manieren om je boeket te schikken! Wat dacht je bijvoorbeeld van deze 3 originele manieren om een boeket te schikken, zoals het bovenstaande Ikebana-boeket met oranje gerbera's met speelse hoogteverschillen? 

gerbera's als tuinplant: standplaats en verzorging

Genieten van kleurrijke gerbera's in je tuin of op je terras of balkon? Gerbera's zijn makkelijk te verzorgen planten die weinig gevoelig zijn voor ziektes of plagen. Bekijk de onderstaande verzorgingstips om maximaal van je gerbera's te genieten: 

  • Veel gerbera's zijn niet winterhard. Zorg er dus voor dat je een winterharde soort aanschaft, of zet de gerbera in een pot, zodat je de plant binnen kunt laten overwinteren. Gerbera Garvinea is de meest winterharde soort. Bij strenge vorst is het wel noodzakelijk om de Garvinea te beschermen met bijvoorbeeld een bladerdek. 
  • Gerbera's planten in je tuin of in een pot? Bekijk dan dit artikel over het planten van tuinplanten
  • Geef gerbera's een plek in de zon of halfschaduw.  
  • Winterharde gerbera's, zoals Garvinea, stellen weinig eisen aan de grond waarin ze groeien, zolang de grond waarin ze groeien (potgrond of tuingrond) maar goed waterdoorlatend is. Zorg dus voor goede afwatering en zorg ervoor dat de grond niet te nat is, want gerbera's houden niet van drassige rond. Dit kan leiden tot wortelrot. 
  • Haal uitgebloeide bloemen weg, zodat de plant nieuwe bloemen kan aanmaken. Dat doe je door de stelen onderaan de uitgebloeide bloem af te snijden. 
  • Geef gerbera's tijdens drogere, warmere maanden voldoende water. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is, maar vermijd dat de grond drassig wordt. Garvinea's hebben water nodig als de bladeren slap gaan hangen. 
  • Geef Garvinea's in potten of bakken tijdens de bloeiperiode wat plantenvoeding in het gietwater. 
  • Geef gerbera's in de volle grond in het voorjaar wat organische meststof.

Gerbera snoeien

Gerbera's als tuinplant hoeven niet gesnoeid te worden, maar een aantal zaken zijn wel belangrijk bij de verzorging van gerbera's in je tuin of op je balkon:

  • Haal uitgebloeide bloemen direct na de bloei weg, zodat de plant nieuwe bloemknoppen kan aanmaken. Snijd de stelen af waar de uitgebloeide bloemen aan zitten. 
  • Haal bruine of dorre bladeren weg, zodat schimmels geen ruimte krijgen om te groeien en de plant voldoende kracht houdt om gezond te blijven.
  • Haal in het voorjaar de afgestorven plantdelen weg. Doe dit niet in het najaar, want de bladeren beschermen de plant 's winters tegen kou. 

hoe worden gerbera's gekweekt?

Jaarlijks worden in Nederland wel 900 miljoen gerbera’s geproduceerd met 600 verschillende variëteiten in kleuren, vormen en maten. Daarmee is Nederland een van de belangrijkste landen voor gerbera-kweek. Benieuwd hoe gerbera's precies gekweekt worden? Neem een kleurrijk kijkje in de kas van LG Flowers, een van de grootste gerbera-producenten ter wereld. Op de meer dan 120.000 m2 vruchtbare grond zorgt LG Flowers jaarlijks voor het ontstaan van zo’n 95 miljoen gerbera’s in meer dan 80 tinten! Dit doen ze op een zo duurzaam mogelijk manier. 

gerbera kweken | lg flowers kas | gerbera kas

symboliek van gerbera

Officieel gezien heeft de gerbera geen betekenis, maar dat betekent niet dat er geen symboliek aan de bloem wordt toegekend. Gerbera wordt vaak gezien als symbool voor vrolijkheid, levendigheid, onschuld en zuiverheid. Geef je iemand gerbera's, dan geef je iemand een flinke dosis positiviteit cadeau! En ja, hoe kan dat ook anders met zulke stralende zonnetjes op steeltjes. 

waar komt de gerbera oorspronkelijk vandaan?

Gerbera komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië. In 1737 publiceerde Gronovius, een Nederlandse botanicus, de eerste beschrijving van een plant die lijkt op de gerbera. Het was echter Duitse botanicus en onderzoeker Traugott Gerber - een vriend van de bekende Zweedse plantkundige Carl Linnaeus - die de plant ontdekte tijdens een expeditie in Zuid-Afrika in 1735. De plant werd later naar hem vernoemd als eerbetoon aan zijn ontdekking en bijdrage aan de botanische wetenschap. 

Na terugkeer in Europa werd de gerbera verder onderzocht en bestudeerd door verschillende botanici. Het duurde tot de 19e eeuw voordat de gerbera populair werd in Europa. Er werden steeds meer soorten ontwikkeld en tegenwoordig is de gerbera een zeer geliefde snijbloem en tuinplant. Nederland is momenteel een van de belangrijkste landen wat betreft het kweken van gerbera's

is gerbera giftig?

Nee, voor zowel mensen als dieren is gerbera niet giftig. De snijbloem (en tuinplant) bevat geen giftige stoffen en is dus veilig in de buurt van kleine kinderen en huisdieren zoals honden en katten.

rode gerbera in kas | lg flowers gerbera