Heb je trek gekregen of voel je je niet goed, pluk dan een paar rozenbottels voor thee, jam of Zweedse rozenbottelsoep. De meeste soorten zijn niet alleen eetbaar, ze hebben ook een geneeskrachtige werking. Ze verbeteren de weerstand en werken tegen misselijkheid. Daarnaast worden ze gebruikt in medicijnen voor onder andere artritis en artrose. Uiteraard moet je niet zelf je eigen rozenbottelmedicamenten gaan maken, dat laten we aan de specialisten over. Het instant herfstgevoel groeit in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Aziƫ.
Kleuren en vormen
Je hebt langwerpige, ronde en flesvormige rozenbottels. De kleur van de vrucht hangt af van de soort roos. Je kunt kiezen tussen rood, zwart, purper of oranje. Ze zijn stoer en hebben een kroontje aan de onderkant. Ze zijn gevuld met oranje vruchtvlees en pitjes en slepen je zo mee de herfst in.
Symboliek
De rozenbottel is een deel van de roos, dus moet de betekenis wel iets met liefde te maken hebben. Klopt. Alleen staat het symbool voor wachten op de ware. Een echte vrijgezellenbottel dus.
Herkomst
Al meer dan 2000 jaar geleden werden de pitjes van de rozenbottel gegeten. Hoe we dit weten? In Engeland is er een twee eeuwen oud lijk opgegraven met rozenbottelpitjes in zijn inmiddels allang verteerde maag. De roos zelf komt natuurlijk in veel meer oude verhalen voor. De antieke Perzen hebben deze prachtige bloem voor het eerst gecultiveerd. De bottels werden door de Romeinen al snel ingezet om hun geneeskrachtige eigenschappen.