De bloemen
Een goed begin is het halve werk laten we maar zeggen. Haal verse bloemen bij de bloemist. Bloemen die vers zijn, hebben geen bruine randjes, dorre bladeren en ogen niet slap. Misschien zijn ze zelfs nog in de knop! De ene bloem is de andere niet en dus ook de houdbaarheid, hoe lang een bloem zou moeten kunnen staan kun je vragen aan de bloemist.
De voorbereiding
Bloemen drinken via hun steel. Om dat te bevorderen snijden we ze schuin een stukje af. Doe dat het liefst met een mes, of anders met een scherpe tang. Dit is ook een goed moment om laag hangende bladeren weg te halen.
De vaas
De basis van een vers boeket is een schone vaas. Schrob de vaas grondig met een paar druppels bleek na ieder gebruik. Goed afspoelen tot er geen schuim meer ontstaat. Het voordeel van glazen vazen is dat je kunt zien wat er in de vaas gebeurt. Zie ook het volgend kopje water.
Het water
Jij drinkt ook het liefst vers water, toch? Je bloemen evengoed. Ververs het water als het even kan iedere dag. Met een drupje bleekwater tegen de bacteriën. (of gebruik de bloemenvoeding die je bij het boeket hebt gekregen) Verwijder ook verwelkte bladeren, nieuwsgierige beestjes en andere viezigheid. Die zorgen alleen maar voor een slechte leefomgeving.
De omgeving
Bloemen reageren sterk op temperatuur, tocht en licht. Zet je bloemen op een niet te warme plek, uit de buurt van de fruitmand en weg van de tocht. Om ze nog langer goed te houden kun je de bloemen in de nacht op een koele plek zetten. Wil je juist dat je bloemen sneller uit de knop komen? Zet ze een uurtje in de zon en kijk wat er gebeurt.
Het is toch mis, wat nu?
Snijd glibberige stelen ruim af en knip treurig kijkende bloemen weg. Een schone vaas en vers water en de bloemen gaan snel weer fier overeind staan. Maar helaas, na verloop van tijd gaan alle bloemen verwelken. Zelfs met de aller- aller- allerbeste zorg. Gelukkig mag jij dan weer een mooie, nieuwe bos uitzoeken!