Dit heb je nodig
- 250 gr bloem
- 1 zakje droge gist van 7 gr
- 25 ml olijfolie + om te besprenkelen
- Theelepel zout
- Snufje zwarte peper
- Zeezout
- Verse rozemarijn en salie
- Eetbare bloemen*
- Bakplaat met bakpapier
Zo maak je het
Zeef de bloem en meng met 1,5 theelepel zout. Meng het gist met 150 ml warm water en laat een minuutje wellen. Maak een kuiltje in het meelmengsel en giet het water met gist en 25 ml olijfolie er in. Meng met een lepel en kneed daarna met je handen tot een soepel deeg.
Pak een beslagkom en bestuif deze aan de binnenzijde met bloem. Leg de deegbal er in en dek af met een vochtige theedoek. Laat op een warme plek (ongeveer 25-30 graden is het beste) 45 min rijzen totdat de massa zich heeft verdubbeld.
Verwarm de oven op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het deeg hier op. Duw het met je handen uit elkaar tot een rechthoek (houd nog wat ruimte over op de bakplaat want het deeg zet nog een beetje uit in de oven). Bestrooi met peper en zeezout.
Neem wat plukjes rozemarijn en salie en steek deze her en der in het deeg en beleg het met eetbare bloemen. Besprenkel de bovenzijde met een beetje olijfolie en bak de focaccia in 30 tot 35 minuten bruin. Snijd het brood wanneer deze afgekoeld is.
Meer midseason inspiratie
Meer inspiratie nodig voor een florale lunch? Lees over onze midseason gathering met onder andere koekjes met florale print, bloemenlollies en spannende mocktails met bloemenijs. Volg je ons al op social media? Je vindt ons op Facebook, Instagram en Pinterest.
*Dan nog even dit: zet nooit zomaar je tanden in een (snij)bloem of plant, gebruik alleen eetbare bloemen van gespecialiseerde leveranciers die geteeld zijn voor consumptie.