Kintsugi: scherven geven glans
Kintsugi wordt ook wel ‘gouden verbinding’ of ‘gouden reparatie’ genoemd. Het is een Japanse kunstvorm waarbij gebroken aardewerk liefdevol wordt gerestaureerd met goud of zilver. De gedachte achter deze kunstvorm is dat je breuken niet verdoezelt, maar juist accentueert.
De schoonheid van het leven
Je kunt Kintsugi ook toepassen op jezelf: sporen van breuk en herstel horen bij de schoonheid van het leven. Zodra je de emotionele scherven omarmt in plaats van verdoezelt, geef je je leven glans. Wil jij ook aan de slag met jouw ‘scherven’ en met deze Japanse kunstvorm? Ontdek hieronder de benodigdheden en het stappenplan.
Gouden tip
Voordat je aan de slag gaat geven we je graag een gouden tip: creëer met geduld! Bereid je goed voor en leg alle materialen zorgvuldig klaar, zoals een Kintsugi meester dat betaamd. Begin niet meteen met het samenvoegen van de scherven, maar bekijk ze rustig en denk na over hoe je de scherven wilt gaan plakken met je gouden lijm. Het kan zijn dat er stukjes ontbreken en dat het op bepaalde plekken lastig wordt om je vaas, bord, pot of ander aardewerk in elkaar te zetten. Denk hier alvast overna!
Dit heb je nodig
- Gebroken aardewerk (bijvoorbeeld een vaas of bord)
- Gebruik je een vaas? Zorg dan voor bloemen die je in de vaas kan steken om ‘m extra te laten stralen. Gebruik het liefst fijne bloemetjes, zoals Akelei en Lathyrus
- Twee-componenten lijm
- Penseel
- Goudpoeder
- Oud bordje of bakje (om de lijm met het goudpoeder te mengen)
- Bamboestokje of houten ijsstokje
Tip: koop een Kintsugi repair kit (online of bij een hobbyzaak), waar de bovenstaande benodigdheden al in zitten.
Aan de slag met kintsugi!
- Verzamel je gebroken aardewerk en denk rustig na over hoe je het opnieuw in elkaar wilt gaan zetten. Denk aan de gouden tip die we je hierboven gaven!
- Spuit een gelijke hoeveelheid lijm uit de tubes (twee componenten lijm) op een bordje. Voeg een klein beetje goudpoeder toe aan de lijm en meng goed door elkaar met een stokje. Let op: de lijm droogt snel, dus voor ieder stukje dat je lijmt moet je opnieuw lijm mengen. Meng daarom niet te veel tegelijkertijd!
- Breng de lijm met een penseel aan op één zijde van de breuk. Met minder lijm wordt je goudrandje dun en met wat meer lijm krijg je een vollere gouden rand.
- Druk de delen tegen elkaar aan en houd ze stevig vast totdat de lijm gedroogd is. Heb geduld!
- Herhaal stap 2 t/m 4 per stukje dat je wilt lijmen, totdat je aardewerk weer compleet is en/of je tevreden bent met het resultaat.
- Heb je alle scherven aan elkaar gelijmd? Dan kan het droogproces beginnen. Als de lijm bijna droog is, kun je met een droog kwastje nog wat goudpoeder over de lijmranden strijken.
- Laat je aardewerk een paar uur drogen, was het daarna voorzichtig en laat vervolgens twee dagen uitharden. Eenmaal uitgehard is je Kintsugi-project klaar om te shinen!
Geduld is een gouden zaak
Het drogen van de lijm staat volgens deze Japanse kunstvorm symbool voor het hebben van geduld als je veranderingen wilt doorvoeren. Veranderingen hebben tijd nodig om te hechten en te verankeren in je dagelijkse ritme.
Is je aardewerk goed gehecht en volledig droog? Dan is het tijd om ervan te genieten. Koester je scherven. Ze zijn een inspiratiebron en je weet: scherven brengen geluk!
Meer inspiratie
Kun je nog wel wat meer florale inspiratie gebruiken? Ontdek dan eens dit heerlijk geurende lenteboeket met lathyrus en viburnum, of ga aan de slag met Happy Stones voor een vrolijk voorjaarsgevoel! En voor je dagelijkse dosis inspiratie volg je ons natuurlijk op Pinterest, Instagram en Facebook.