Bloemen drogen: 5 manieren, tips en tricks

Ontdek alles over droogbloemen

Geniet jij ook het liefst zo lang mogelijk van bloemen? Geef je bloemen een tweede leven door er droogbloemen van te maken. Lees verder, ontdek hoe je zelf bloemen droogt op 5 verschillende manieren, ontdek de mooiste decoratie met droogbloemen en nog veel meer! 

bloemen drogen: zo doe je dat
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

DROOGBLOEMEN KOPEN OF ZELF BLOEMEN DROGEN

Bloemschikken met droogbloemen kun je op twee manieren doen: je koopt kant-en-klare droogbloemen en zet ze in huis, of je droogt je bloemen zelf. Die laatste optie is natuurlijk het allerleukste. Het leuke aan droogbloemen maken is dat je van tevoren nooit precies weet wat het eindresultaat zal zijn. Dat houdt het spannend en benadrukt ook nog eens dat Moeder Natuur zich niet zomaar laat vertellen wat te doen. Maar welke manieren zijn er om bloemen te drogen? Dat lees je hieronder! 

ZELF BLOEMEN DROGEN: 5 MANIEREN

Je kunt bloemen op verschillende manieren drogen. Kies de manier die je het meest aanspreekt, of maak je keuze op basis van het resultaat: wil je dat de bloemen platgedrukt worden of dat ze hun vorm behouden? Droog je bloemen tussen een boek of pers, dan druk je ze plat en zijn ze bijvoorbeeld geschikt om in te lijsten. Droog je bloemen aan de lucht, in de oven of in een kartonnen doos, dan behouden ze hun vorm en zijn ze beter geschikt voor in de vaas. 

1) BLOEMEN DROGEN AAN DE LUCHT

Schik kleine bosjes van dezelfde bloemen, bind ze vast met een touwtje of elastiekje, en hang de bloemen op z'n kop om te drogen. Voor het mooiste resultaat doe je dat op een donkere en warme plek, zoals boven op zolder (eventueel boven de verwarming) of in een kast. De warmte versnelt het droogproces en zorgt ervoor dat de bloemen niet gaan schimmelen. Hoe donkerder de plek, hoe beter de bloemen hun kleur behouden. Na een paar weken zijn de bloemen gedroogd. Dit kun je testen door in de steel te knijpen. Is deze niet meer flexibel? Dan zijn je droogbloemen klaar om te shinen! Droog je de bloemen liever buiten? Dat kan ook

2) BLOEMEN DROGEN IN DE OVEN

Wil je een keer een andere droogtechniek proberen? Stel de heteluchtoven in op 40°C en steek de bloemen tussen kippengaas in een ovenrooster, zodat ze rechtop staan. Verwijder na 3 tot 4 uur de gedroogde bloemen en laat ze op een ander rooster volledig afkoelen. Als de bloemblaadjes knapperig zijn geworden, zijn de bloemen droog genoeg. Chrysanten zijn heel geschikt om op deze manier te drogen.  

3) BLOEMEN DROGEN TUSSEN EEN BOEK

Ga, net als vroeger, aan de slag met zware boeken. Verspreid jouw favoriete bloemen tussen papier dat vocht opneemt, zoals vloeipapier, en plaats het papier vervolgens tussen een zwaar boek. Zorg ervoor dat de laag bladzijden tussen de bloemen minimaal 0.5 centimeter is. Stop het boek niet te vol en zorg voor gelijkmatige drukverdeling voor het mooiste resultaat. Het duurt ongeveer drie weken om bloemen op deze manier te drogen. Zorg ervoor dat je het (vloei)papier regelmatig ververst, zodat de bloemen niet gaan rotten wanneer er vocht vrijkomt. Maak het boek pas na twee weken open om te checken op schimmel en het (vloei)papier te vervangen. Als je dit eerder doet dan kan het de kleur van de bloem beïnvloeden en de kans bestaat dat bloemen gaan verschuiven. 

bloemen drogen tussen een boek | zelf bloemen drogen

4) BLOEMEN DROGEN TUSSEN EEN PERS

Leg de bloemen of bloemblaadjes voorzichtig tussen (vloei)papier en karton in een pers. Houd deze volgorde aan: karton, papier, bloem, papier, karton, etc. Je kunt meerdere lagen maken. Bloemen komen uit de pers zoals jij ze neerlegt: open of dicht. Je kunt hiermee experimenteren om te zien wat het mooiste resultaat oplevert. Draai de pers steeds aan, dan worden de bloemen platter dan tussen een boek. Goed om te weten: door gebruik van een pers kunnen de bloemen verkleuren door de natuurlijke kleurstoffen in de bloem. Witte bloemen worden meestal geel, rode tulpen worden donkerrood en klaprozen kunnen paars worden. Bloemen met felle kleuren (zoals roze en geel) behouden meestal hun kleur. 

Let op: niet alle bloemen zijn geschikt om te persen. Ze mogen niet te dik of vochtig zijn en niet te fragiel. Verse bloemen met een dunne, stevige steel, zoals ridderspoor, madeliefjes, kerstroos, kruiden en Zeeuws knoopje, zijn zeer geschikt om te drogen. Dikke bloemen die meer vocht bevatten, zoals zonnebloem en roos, zijn minder geschikt om te persen. Wil je toch een roos persen? Pers dan de losse blaadjes van de roos. 

5) BLOEMEN DROGEN IN EEN KARTONNEN DOOS

Bloemen drogen ook mooi op in een kartonnen doos met deksel. Je hoeft de bloemen niet te persen, maar kunt ze gewoon, in hun geheel, in de doos leggen. In tegenstelling tot bloemen drogen tussen een boek of bloemen drogen tussen een pers, worden de bloemen niet platgedrukt, waardoor ze geschikt zijn voor in een vaas. Let op: door ze te drogen in een kartonnen doos (in plaats van op z'n kop aan de lucht) kunnen de stelen wel kromtrekken. 

bloemen drogen aan waslijn

BLOEMEN DROGEN AAN DE WASLIJN

Kies je voor de eerste manier (aan de lucht drogen) en wil je bloemen liever laten drogen in de buitenlucht? Dat kan ook! Wist je dat je bloemen bij warm weer ook gewoon kunt drogen aan de waslijn? Schik kleine bosjes van dezelfde bloemen en hang ze op z'n kop aan de waslijn om te drogen. Voor het mooiste resultaat hang je ze aan een plek in de schaduw, waar het wel warm wordt. Na een paar warme, droge dagen zijn de bloemen gedroogd. Test of de bloemen droog zijn door in de steel te knijpen. Is deze niet meer flexibel? Dan zijn je droogbloemen klaar om te shinen!

TIPS VOOR HET DROGEN VAN BLOEMEN

  • Voordat je begint met het drogen van bloemen, is het handig om te weten welke bloemen zich wel en welke zich niet lekker voelen als droogbloem. Kies voor bloemen met houtachtige stelen (zoals roos en zonnebloem) of dunne stelen (zoals gipskruidwaxflower), dan zit je altijd goed. 
  • Met verse snijbloemen op het hoogtepunt van de bloei bereik je het beste resultaat. Komen ze direct uit je vaas? Laat ze dan eerst goed uitdruppelen.
  • Hoe sneller de bloemen drogen, hoe beter zij hun oorspronkelijke vorm en kleur behouden.
  • Bloemen in felle kleuren, zoals paars, blauw, oranje en roze lenen zich het beste om te drogen, omdat die kleuren het beste worden behouden. 
  • Voorkom dat er nog beestjes op de bloemen zitten voordat je ze droogt. Blaas daarom eerst op de bloem om eventuele beestjes eruit te halen. 
  • Heeft de bloem die je wilt drogen stampers? Knip die dan weg, stampers drogen vaak niet mooi op. 
  • Zijn je bloemen gedroogd? Spuit wat haarlak op de gedroogde bloemen. Dat maakt ze minder kwetsbaar, waardoor de bloemen minder snel uiteenvallen.

boeket droogbloemen | droogbloemen beige geel

HOE LANG DUURT HET VOORDAT BLOEMEN DROOG ZIJN?

De droogtijd van bloemen kan variëren tussen de 2 weken en 2 maanden. De meeste bloemen zijn na 2-4 weken droog. Of een bloem droog genoeg is, kun je checken door aan de steel en bloem te voelen. Is de steel niet meer flexibel en voelt de bloem knisperig en bros aan? Dan is de droogbloem klaar om te shinen! De precieze droogtijd van bloemen verschilt per bloem en is afhankelijk van de volgende factoren:

  • De ruimte waarin je de bloem laat drogen en de manier waarop. Hoe efficiënter je werkt, hoe sneller de bloem droogt. 
  • Dikte van de steel: hoe dikker de steel, hoe langer het duurt voordat de bloem droog is.
  • Dikte van de bloem: hoe dikker de bloem, hoe meer vocht de bloem bevat en hoe langer het duurt voordat de bloem droog is.
  • Omstandigheden van de bloem voordat je de bloem droogde: was de bloem nog vochtig of niet? Hoe vochtiger de bloem, hoe langer het duurt voordat de bloem droog is.

DROOGBLOEMEN BEWAREN: HOE DOE JE DAT?

Zijn je bloemen droog en wil je daar (nu) nog niks mee doen maar ze wel zo mooi mogelijk houden? Bewaar ze dan op de juiste manier! Bewaar droogbloemen liggend, op een donkere, droge plek op kamertemperatuur. Zo voorkom je dat bloemen gaan verkleuren of vochtig worden. Een kartonnen doos is zeer geschikt om droogbloemen in te bewaren. Gebruik geen plastic doos, want plastic ademt niet, waardoor de bloemen kunnen gaan schimmelen. 

boeket droogbloemen geel | droogboeket

IDEEËN VOOR DECORATIE MET DROOGBLOEMEN

Zijn je bloemen eenmaal gedroogd, dan zijn de mogelijkheden voor decoratie eindeloos. Wat dacht je bijvoorbeeld van de onderstaande DIY's met droogbloemen?

  • Droogbloemen in een vaas: een van de meest gebruikte manieren om droogbloemen te om ze te decoreren is in een vaas als droogboeket. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit grootse droogboeket met warme kleuren?
  • Droogbloemen in een houten standaard: kies je mooiste droogbloemen en prik ze naast elkaar in een houten standaard met kleine gaatjes. 
  • Droogbloemen inlijsten: in een fotolijst aan de muur, boven je bed of op het dressoir: waar je de droogbloemen ook hangt of neerzet, ze stralen overal. Leuk idee: krijg je een boeket op een speciaal moment (bijvoorbeeld op jullie huwelijksjubileum), droog de bloemen dan om jarenlang van het boeket te genieten. 
  • Flower cloud (bloemenwolk): een originele en dromerige DIY waar je lekker lang plezier van hebt: maak een bloemenwolk met droogbloemen! Hoe je dat precies doet, legt bloemstylist Yoko Negi je stap voor stap uit. We verklappen alvast: het is een droom van een DIY! 
  • Bloemenkrans van droogbloemen: maak een bloemenkrans van droogbloemen die altijd straalt, of voor een speciale gelegenheid, zoals Pasen, of seizoensgericht: met een bloemenkrans met droogbloemen aan de voordeur of aan de muur zorgt altijd voor een warm en knus gevoel. 
  • Bruidsboeket van droogbloemen: wat is er nou leuker dan een bruidsboeket waar je jarenlang plezier van hebt? Wat dacht je bijvoorbeeld van dit prachtige bruidsboeket met warme kleuren, perfect voor een bruiloft in de herfst? 
  • Aan een touwtje (in het toilet, kledingkast of andere ruimte): droogbloemen op z'n kop ophangen in een ruimte ziet er niet alleen leuk uit, veel droogbloemen behouden hun geur als ze gedroogd zijn, dus win-win! Hang bijvoorbeeld rozen of lavendel in het toilet, in een kledingkast (of andere ruimte).
  • Thee maken met droogbloemen: wist je dat je van bepaalde bloemen, zoals kamille en chrysant, ook heerlijke thee kunt maken? Leuk om eens te proberen!*

*Let op: zet nooit zomaar je tanden in een snijbloem of plant. Gebruik alleen bloemen die geschikt zijn voor consumptie. Gedroogde en verse chrysanten zijn het beste verkrijgbaar in september en oktober, bij de Chinese toko. Check bij het verkooppunt of het daadwerkelijk eetbare bloemen zijn! 

droogbloemen krans | diy paaskrans

WELKE BLOEMEN KUN JE DROGEN?

Veel bloemen zijn geschikt om te drogen, maar over het algemeen geldt dat bloemen met een vochtige stengel niet zo geschikt zijn om te drogen (zoals amaryllis, narcis en tulp). Bloemen met een stevige, houtachtige steel lenen zich het beste om te drogen. Deze bloemen zijn het meest geschikt als droogbloem:

bruidsboeket met droogbloemen | Droogboeket bruiloft