De oorsprong van midzomer
Vier je midzomer, dan maak je onderdeel uit van de geschiedenis. Midzomer is namelijk een eeuwenoude, Germaanse traditie. Men vierde de zomerzonnewende, de dag waarop planten een geneeskrachtige en magische werking zouden hebben. Vreugdevuren werden aangestoken als bescherming tegen duistere krachten, die vrij spel zouden hebben tijdens de kortere dagen. Een feest dus om de natuur en specifiek de zomer te vieren.
Folklore, magie en liefde
Fast forward. In Scandinavië en de Baltische staten is midzomer nog een steeds een niet-te-missen-feest. Het wordt gevierd op de vrijdag die het dichtst bij 21 juni ligt en draait om nog steeds om folklore, magie en de geneeskrachtige werking van de natuur. De ingrediënten anno nu? Bloemen, planten, vreugdevuren, lekker eten en drinken en de liefde. Liefde voor de natuur, de zomer én elkaar.
Dansen rond de meiboom
In Zweden bijvoorbeeld dans je tijdens midzomer rond de meiboom met je vrienden, familie of je liefje. De boom is versierd met margriet, korenaren, klimop, geurende jasmijn en zomerbloemen en optioneel strikken, linten en lampionnetjes en is het natuurlijke middelpunt van het feest. Tussen het dansen door snoep je in de zon van dorade, smörrebröd, plaattaart met klimfruit en natuurlijk een lekker drankje. En daar is tijd genoeg voor, want het is de langste dag van het jaar.
Geluk en dromen over liefde
Een dag waarop je, met grassprietjes tussen je tenen en een bloemenkroon op je warme lokken, loom droomt van alles wat die zalige zomer je nog gaat brengen. En daarover gesproken: ben je single, dan leg je op midzomerdag wat bloemen onder je kussen, zodat je die nacht zoet droomt over je toekomstige liefde. En natuurlijk versier je je huis met planten, want dat brengt geluk. Wat een heerlijk feest!
Midzomer, Insta(nt) geluk
Vier jij dit jaar midzomer? Deel dan je foto’s op Instagram met de hashtag #mooiwatbloemendoen!