Dit heb je nodig voor de chrysantenbouillon
- 3 eetlepels witte misosoep (biowinkel of toko)
- 2 stengels citroengras
- 1 duimstuk gember geschild, geplet en gekneusd
- 4 limoenblaadjes, in stukjes gescheurd
- Ruim 1 liter groentebouillon (zelf maken)
- 1 eetlepel gembersiroop
- Zout naar smaak
- Sap van 1-2 limoenen
- Gedroogde eetbare chrysanten*
- 1 verse rode peper
- Groenten/kruiden voor garnering
- 12 chrysantenbladeren
- 1 kleine gele pattisson in kleine blokjes
- 4 bospeen in dunne ringetjes
- 1 grote chioggiabiet in dunne lucifers
- 1 rode paprika (dunne ringen)
- 4 lente-uitjes (dunne plakjes)
- Vers basilicumblad
- Vers korianderblad
Zo maak je de bouillon
Stamp in een vijzel het citroengras, de gember en het limoenblad fijn. Doe dit mengsel samen met de bouillon en de miso in een pan, breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken. Proef: het moet smakelijk en geurig zijn. Voeg naar smaak gembersiroop, zout, sojasaus en limoensap toe. Tip: werk met kleine beetjes tegelijk en blijf steeds proeven tot je een lekker evenwicht hebt gevonden tussen de licht zoete, zure, zoutige en bloemige smaken. Schenk de soep door een zeef met een schone theedoek erin (passeren). Verdeel de fijngesneden groenten, chrysantenblad en verse kruiden over vier kommen en giet de bouillon er overheen.
herfstige high tea
Wist je dat eetbare chrysanten enorm veelzijdig zijn? Je kunt er nog veel meer lekkers mee maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze heerlijke chrysanten-thee met zwoele aroma's en een cheesecake met chrysanten? Perfect voor een herfstige high tea! Zelf maken is simpel en succes is gegarandeerd.
* Gedroogde eetbare chrysanten zijn het beste te verkrijgen in september bij de Chinese toko. NB: check bij het verkooppunt of het eetbare chrysanten zijn.