Een kopje hortensia graag

Van Japanse traditionele thee tot Engelse high tea

Een volop bloeiende hortensia is natuurlijk al een flink feest voor het oog. Maar dat breiden we nu uit tot een overdreven feestelijke tea party. Zo, dat is pas de bloemetjes buitenzetten. 

Hortensia Bloemenagenda Mooiwatbloemendoen Tea Party

Lekker Engels

Romantische kronkelende paadjes, prachtige felle kleuren en weelderige bloemen. Een weldadige mix van kleur en geur met uiteraard de nodige hanging baskets. Waar is de hortensia beter op haar plek dan in de Engelse tuin! De van oorsprong Aziatische en Zuid-Amerikaanse natuurlijke sfeermaker zette voor het eerst haar wortels in de Europese aarde in Engeland. Aan het einde van de achttiende eeuw nam Sir Joseph Banks, een Engelse botanicus, haar mee naar Europa. Vanaf de botanische Kew Gardens in Londen veroverde ze met haar pracht en enthousiasme de rest van Europa. ‘Hortensia’ is zelfs een Engelse meisjesnaam, het meisje heet vertaald dan wel ‘tuin’. 

Hortensia Bloemenagenda Mooiwatbloemendoen Tea Party
Mmm, hortensia’s

In Japan had de hortensia heel andere functies dan mooi zijn. Hier werd de Hydrangea serrata als  zoetmiddel gebruikt. De smaak verandert van bitter naar zoet als je erop kauwt. Er werd siroop gemaakt van de blaadjes door ze met water in te dikken. Daarnaast gebruikten de Japanners de magische krachten van de ronde blaadjespluim om kwade geesten uit te bannen. Ons advies: laat 'm vooral lekker mooi zijn.

 

 

 


Traditioneel theeën

Buddha Amacha is de zoete Japanse hortensiathee die jaarlijks gedronken wordt om Boeddha’s geboortedag te vieren. Uiteraard met een traditionele ceremonie. Zet een flinke pot thee en organiseer vervolgens je eigen hortensia-bloemenfestival. Japan meets Engeland. De zon op je huid, vriendinnen bij je, lekker eten en drinken…

Credits

Couture met bloemen: Edwin Oudshoorn voor Mooiwatbloemendoen.nl.
Fotografie: Melody Lieftink.