welke soorten en kleuren narcissen bestaan er?
Wist je dat de narcis zo'n vijftig verschillende soorten kent? Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, variërend van klassiek geel, tot oranje en zelfs roze en wit. Er bestaan narcissen met blad, zonder blad, met grote trompetten en met kleine, sterk geurende en niet geurende narcissen. Een ding hebben ze in ieder geval gemeen: ze vieren de lente uitbundig en brengen een flinke dosis vrolijkheid met zich mee! De bekendste narcis soorten zijn:
- Trompetnarcis: dit is de klassieke narcis met opvallende, trompetvormige kroon die uit het midden van de bloem komt. De bloemblaadjes zijn wit tot crèmekleurig en de trompet heeft een warme, gele tint.
- Jonquil: Jonquil, ook wel Narcissus jonquilla, staat bekend om haar heerlijke, zoete geur. Er zitten meerdere bloemetjes aan een stengel en elke bloem heeft een kenmerkende kroon met een kleinere trompetvorm dan die van de klassieke trompetnarcis. De bloemblaadjes kunnen wit, geel of oranje zijn.
- Lentebloem: lentebloem, ook wel Narcissus bulbocodium of hoepelroknarcis, onderscheidt zich door haar kleine bloemen die lijken op bungelende klokjes. Deze narcis heeft een bekervormige kern, omringd door smalle bloemblaadjes. De kleur van deze narcis varieert van helder geel tot wit.
wanneer bloeit de narcis?
Narcissen zijn typische lentebloemen, maar de bloeiperiode van narcissen is afhankelijk van de soort en variëteit, locatie en klimatologische omstandigheden. Over het algemeen bloeien narcissen in het voorjaar, meestal van maart tot en met mei. Het hoogtepunt van de bloei is in april. Er zijn ook vroegbloeiende soorten, die soms al vanaf februari in bloei staan.
hoe verzorg je narcis?
Heb je de narcis als snijbloem in een vaas staan? Lees dan de onderstaande verzorgingstips om zo lang mogelijk van je narcissen te genieten:
- Snijd de stelen schuin af met een scherp en schoon mes (haal zo'n 3-5 cm van de steel af).
- Zet de narcissen in een vaas met schoon water.
- Zitten narcissen in een boeket met andere bloemen? Houd dan rekening met het slijm dat uit de stelen van de narcis komt, want dat kan andere bloemen vergiftigen. Voeg bloemenvoeding speciaal voor narcissen aan het water toe, zodat je minder kans hebt op slijm.
- Zet narcissen (en andere bloemen) niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af en dat zorgt ervoor dat bloemen sneller verouderen.
Heb je de narcis in je tuin staan? Bekijk dan de plantengids narcis voor de beste verzorgingstips.
Symboliek van narcis
Tegenwoordig wordt de narcis gezien als symbool voor hoop en een nieuw begin, omdat de bloem een nieuw seizoen aankondigt. Maar de narcis wordt ook gezien als symbool voor eigenliefde, ijdelheid en onbeantwoorde liefde. Dat komt doordat de dramatische legende kent. De narcis is namelijk afgeleid van Narcissus, een beeldschone jongeman uit de Griekse mythologie, op wie velen (van beide geslachten) verliefd werden. Maar Narcissus wees iedereen af. Op een dag vervloekte een afgewezen man hem. Hij wenste dat Narcissus van zichzelf zou houden en afgewezen zou worden. Zijn verzoek werd vereerd. Narcissus werd verliefd op zijn spiegelbeeld toen hij uit een beekje dronk. Deze liefde was uiteraard buiten zijn bereik en hij was vreselijk verdrietig. Uiteindelijk stierf Narcissus vanwege zijn onbeantwoorde liefde. Op de plek waar hij stierf werd geen lijk gevonden. Er bloeide een bloem die Narcissus qua schoonheid evenaarde: de narcis.
Herkomst van de narcis
De narcis maakt onderdeel uit van de Amaryllidaceae (Narcisfamilie). De bloem heeft een rijke geschiedenis en komt voor in Zuid-Europa, West-Europa en Noord-Afrika. In het wild groeit de narcis vaak in vochtige, goed doorlatende bodems. De bloem gedijt goed in gebieden met milde winters en droge zomers, en kan zowel groeien op graslanden als in bergachtige gebieden en langs bosranden. Door de eeuwenlange kweek en vele variëteiten en cultivars, is de narcis tegenwoordig wereldwijd bekend en geliefd.
Dat de narcis een typische lentebloem is, wist je natuurlijk al. Maar ben je benieuwd naar meer lentebloemen? Ontdek hier 16 typische lentebloemen die je instant lentekriebels bezorgen!