margriet: kenmerken en bloeitijd
De welbekende bloemen van margriet kenmerken zich door witte, crèmekleurige of soms roze bloemblaadjes met een geel hart. Het lijken wel zonnetjes! De bloemen kunnen, afhankelijk van het soort, enkel- of dubbelbloemig zijn.
Margrieten zijn zeer geschikt als snijbloem en populair in lente- en zomerboeketten. Als vaste plant bloeien margrieten rijkelijk en langdurig. Margrieten bloeien, afhankelijk van het soort, van het late voorjaar tot de vroege herfst (mei tot oktober).
Margriet, ook Leucanthemum of Daisy genoemd, behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae). Daartoe behoren ook bloemen als zonnebloem, aster en chrysant. Vroeger werd margriet ingedeeld onder de Chrysanthemum, maar uit onderzoek bleek dat margriet toch een ander geslacht is. Leucanthemum is niet aromatisch en op de bladeren ontbreken de grijs-witte haren zoals bij de Chrysanthemum.
wel of geen margriet?
Margriet... of niet? Sommige planten die geen margriet zijn, worden toch zo genoemd. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat margriet zo'n welbekende bloem is en dat gelijkvormige bloemen als dusdanig worden aangezien. Zo wordt de Spaanse margriet regelmatig aangezien als familie van de margriet. Ook wordt de struikmargriet, ofwel zomermargriet, onterecht als margriet gezien. Er bestaan twee soorten die je wél een echte margriet mag noemen, namelijk de 'gewone margriet' en de 'grootbloemige margriet'. Deze twee groepen zijn weer onderverdeeld in diverse soorten.
- Gewone margriet: de gewone margriet, ook wel wilde margriet of weidemargriet (Leucanthemum vulager) is verreweg de bekendste en meest voorkomende groep. De gewone margriet heeft witte bloemblaadjes en een geel hart. De plant is winterhard en wintergroen en bloeit doorgaans van mei tot september. Je komt de gewone margriet ook tegen langs bermen en op dijken. De gewone margriet wordt zo'n 40-50 centimeter hoog.
- Grootbloemige margriet: de grootbloemige margriet, ook wel Leucanthemum maximum, is een winterharde vaste plant. De plant krijgt grote, witte bloemen met een geel hart. De grootbloemige margriet wordt zo'n 70-80 centimeter hoog.
verzorging van margriet in je vaas
Heb je margriet als snijbloem in huis gehaald? Dan wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Met de onderstaande tips voor de verzorging van margriet houd je de vrolijke bloeiers zo lang mogelijk mooi in je vaas:
- Snijd de bloemen schuin af met een scherp mes.
- Verwijder de onderste bladeren om te voorkomen dat ze in het water komen en bacteriegroei kunnen veroorzaken.
- Zet margriet in een schone vaas met een klein laagje water op kamertemperatuur.
- Ververs het vaaswater regelmatig.
- Voeg eventueel snijbloemenvoeding toe voor een langere houdbaarheid van je margrieten.
- Zet de margrieten niet in de volle zon, bij de verwarming, in de buurt van een fruitschaal of op de tocht.
margriet planten en verzorgen
Wil je margriet als tuinplant aanplanten? Dan ben je verzekerd van een zonnig humeur. En dat niet alleen: ook bijen, vlinders en andere insecten komen af op de margriet. Dus margrieten in je tuin zijn ook nog eens goed voor de biodiversiteit! Plant je margriet in je tuin, houd dan rekening met de onderstaande tips voor het planten en verzorgen van margriet:
- Margrieten zijn zomerbloeiers en daarom is de ideale periode om ze te planten in het voorjaar, nadat de kans op vorst geweken is. Plant margrieten op zo'n 30 centimeter afstand van elkaar. Wil je weten hoe je margrieten plant? Bekijk hier het stappenplan voor het aanplanten van tuinplanten.
- Margriet gedijt het beste op een plek in de zon of halfschaduw.
- Het liefst staat margriet op een beschutte plek.
- Margrieten groeien goed op verschillende soorten grond, zoals klei-, zand en leemgrond. Ze doen het goed op zowel zure als basische (pH neutrale) bodems.
- Geef margriet organische meststof om de groei en bloei te bevorderen. Dit kun je uit voorzorg doen, of als je ziet dat de plant het niet goed doet.
- Let erop dat margriet in de zomermaanden voldoende water krijgt en niet uitdroogt.
- Margrieten zijn wel winterhard maar niet wintergroen: de bladeren vallen af in de winter.
margriet snoeien
Het snoeien van margriet is eenvoudig en doe je bij voorkeur twee keer per jaar: na de eerste bloei en in het najaar (na de tweede bloei).
- Margriet snoeien in de zomer (na de eerste bloei): snoei de margriet na de eerste bloei in de zomer flink terug. De kans is groot dat de margriet in de nazomer dan nogmaals tot bloei komt en kun je twee keer van de bloei genieten.
- Margriet snoeien in de herfst: als de takjes in de herfst beginnen te verdorren in de herfst (na de tweede bloei), kun je margriet grondig terugsnoeien, tot zo'n 10 centimeter boven de grond. In het voorjaar zullen de stelen weer uitlopen en komen de bladeren van de plant terug.
symbolische betekenis van margriet
"Hij houdt van me... hij houdt niet van me..." Het plukken van de witte bloemblaadjes is een bekend bijgeloof. En dat bijgeloof komt waarschijnlijk voort uit de symboliek die aan de bloem wordt toegekend, want margriet staat in veel culturen symbool voor liefde, loyaliteit en zuiverheid. Ook staat de margriet symbool voor vrolijkheid, zon en warmte; “het zonnetje in huis”.
oorsprong van margriet
Het woord Margriet komt van het Oudgriekse margarites, dat weer uit het Babylonisch komt en 'parel' betekent. Leucanthemum is afgeleid van de Oudgriekse woorden leukos = "wit" en anthemon = "bloem" en verwijst naar de witte bloemen van de margriet.
Margriet komt oorspronkelijk uit Europa, Noord-Afrika en gematigde zones van Azië. Maar zelfs in Australië en Nieuw-Zeeland komen we margriet tegen. De margriet gaat terug tot de Oude Grieken en Romeinen waar de bloem werd gebruikt als decoratie, maar ook voor medicinale doeleinden. In de Middeleeuwen werd margriet gezien als symbool voor zuiverheid. Vanaf de 19e eeuw werd margriet populair als tuinplant en snijbloem in boeketten.
is margriet giftig?
Margriet is niet giftig voor mens en dier. Sterker nog: zowel de bloemen als de bladeren van margriet zijn eetbaar*. De bloemblaadjes vind je dan ook regelmatig terug in salades of andere gerechten. Ook kun je thee zetten van margrietbloemen.
verschil tussen margriet en madeliefje
Margriet en madeliefje worden vaak met elkaar verward. Ze lijken op elkaar, maar zijn toch verschillend. Margrieten zijn groter dan madeliefjes. Zo is het madeliefje vaak zo'n 5-10 centimeter, terwijl de margriet tot wel 60 centimeter hoog kan worden. Ook kamille lijkt qua uiterlijk veel op margriet en madeliefje, maar kamille is te herkennen aan het uitstekende gele hart. Ook heeft kamille een warme, zoete geur.
*Zet nooit zomaar je tanden in een (snij)bloem of plant, gebruik alleen eetbare bloemen van gespecialiseerde leveranciers die geteeld zijn voor consumptie.