Dit heb je nodig voor de bûche de noël
Voor de kerstcake (6-8 porties):
- 45 g bloem
- 25 g amandelmeel
- 25 g poedersuiker
- 30 g cacaopoeder
- 65 ml heet water
- 100 g eidooier (ca. 5 stuks)
- 120 g eiwit (ca. 4 stuks)
- 85 g suiker
Voor de vulling van de kerstcake:
- 300 g mascarpone of roomkaas
- 150 g slagroom
- 1 vanille stok (of 2 tl vanille extract)
- 60 g poedersuiker
- 3-4 tl rozenwater
- 150 g frambozenjam
- 150 g frambozen, gehalveerd
Voor de afwerking van de kerstcake:
- 150 g pure chocolade
- Cacaopoeder
- Eetbare bloemen*, onder andere rozen
Extra benodigdheden:
- Bakpapier
- Bakplaat 30x40cm
- Mixer
Zo maak je de bûche de noël
- Bereidingstijd: 1 uur
- Oventijd: 13 minuten
- Wachttijd: 3 uur
- Verwarm de oven voor op 160 °C en meng de bloem, amandelmeel en poedersuiker in een kom.
- Meng het cacaopoeder met heet water tot een gladde chocolademassa.
- Klop de eidooiers en 15 g suiker m.b.v. een mixer tot een bleke, luchtige massa. Klop vervolgens de eiwitten met de overige suiker tot luchtige, stevige pieken.
- Meng de helft van het eiwit met de eidooier en mix de droge ingrediënten erdoor. Voeg vervolgens het cacaomengsel toe en als laatst het overige eiwit. Meng tot een glad beslag.
- Verdeel het beslag over de met bakpapier beklede bakplaat. Strijk het beslag glad en bak 13 minuten in de oven.
- Haal de cake van de bakplaat en bedek lichtjes met nog een stuk bakpapier tot de cake is afgekoeld.
- Meng ondertussen de mascarpone met slagroom, poedersuiker, merg van een vanillestok en poedersuiker in een kom. Mix tot een stevig massa met een mixer en breng op smaak met rozenwater. Laat de crème minimaal een uur opstijven in de koeling.
- Snijd de randen van de cake bij, tot een strakke rechthoek. Draai de cake om op een nieuw stuk bakpapier en leg hem met de korte kant aan je toe.
- Bestrijk de cake met een dunne laag frambozenjam. Beleg vervolgens met 3/4 van de rozencrème en strijk uit in een egale laag.
- Verdeel de gesneden frambozen erover en rol de cake vervolgens voorzichtig op met behulp van het bakpapier. Rol het bakpapier er weer stevig omheen voor extra stevigheid en laat de cake minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
- Smelt ondertussen de chocolade ‘au bain Marie’ en verdeel de chocolade over 2 stukken bakpapier. Leg op beide nog een stuk bakpapier en wrijf de chocolade uit tot een hele dunne laag met een deegroller of fles. Laat de chocolade opstijven in de koelkast.
- Haal voor serveren de cake uit de koeling. Bestrijk de buitenkant met de overige rozencrème en breek de chocolade in stukken. Prik de chocoladeschotsen in de cake en bestuif voor serveren met extra cacaopoeder en serveer met de bloemblaadjes. Genieten maar!
meer kerstrecepten en kerstinspiratie
Op zoek naar meer zoete kerstrecepten met florale touch? Bekijk ook eens het recept voor Britse bakewell taartjes met sinaasappelbloesem, een oer-Hollandse wortel-notentaart met speculaashuisjes en deze Duitste kerststol met bloemenboter. Kun je geen genoeg krijgen van the most wonderful time of the year? Wij ook niet! Jingle bells hebben we niet, maar op social media houden we je op de hoogte met de laatste bloemeninspiratie. Je vindt ons op Facebook, Instagram en Pinterest.
*Dan nog even dit: zet nooit zomaar je tanden in een (snij)bloem of plant, gebruik alleen eetbare bloemen van gespecialiseerde leveranciers die geteeld zijn voor consumptie.