Kerstrecept: bakewell taartjes met sinaasappelbloesem

Klassiek kerstrecept in een floraal jasje

Dit jaar zetten we een Britse klassieker op tafel met kerst, maar wél in een hedendaags jasje. Deze kersttaartjes met eetbare bloemen* zijn overheerlijk én een plaatje om naar te kijken. Serveer met een bijpassende chrysantenthee of met een lekkere pint. Cheers!

Recept: Bakewell taartjes met bruine boter & sinaasappelbloesem Mooiwatbloemendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

Dit heb je nodig voor bakewell taartjes

Benodigdheden amandelvulling bakewell taartjes(voor 5-6 stuks):

  • 150 g roomboter
  • 100 g amandelmeel
  • 100 g caster sigar
  • 1 tl amandelextract
  • 1 ei
  • Rasp 1/2 citroen
  • 1 volle el bloem
  • Zout

Benodigdheden deeg voor bakewell taartjes:

  • 150 g bloem
  • 80 g roomboter
  • 1 eidooier
  • Zout
  • 25 g suiker
  • Huishoudfolie

Overige ingrediënten:

  • 5-6 kleine taartvormpjes (Ø 9-10 cm)
  • 400 g mincemeat
  • 75 g amandelen, gehakt
  • 2-3 tl oranjebloesemwater
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • Zure room
  • Eetbare bloemen*

Zo maak je de bakewell taartjes

  • Bereidingstijd: 35 minuten
  • Oventijd: 30 minuten
  • Wachttijd: 1 uur
  1. Start met het deeg. Klopt de boter zacht in een grote kom en meng de zachte boter met de overige ingrediënten voor het deeg. Zorg ervoor dat er een samenhangend deegmengel ontstaat. Voeg eventueel een scheutje water toe als het deeg te droog oogt. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal een uur opstijven in de koelkast. 
  2. Ga verder met de vulling. Verhit de roomboter voor de amandelvulling in een pannetje op het vuur. Verhit al roerende tot de boter bruin kleurt en nootachtig gaat ruiken.
  3. Giet de warme boter over in een bakje en laat afkoelen. 
  4. Meng de afgekoelde boter met de overige ingrediënten voor de amandelvulling tot een samenhangend beslag. Bewaar tot gebruik.
  5. Verwarm de oven voor op 160°C. Haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koeling.
  6. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkbank tot 3-4 millimeter dikte. Snijd er 5 ronde cirkels uit. Bekleed de vormpjes met het deeg en snijd overtollige randen eraf.  Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen en eventueel een extra vormpje vullen.
  7. Maak de mincemeat (fruitige vulling) met oranjebloesem en sinaasappelrasp. Verdeel de mincemeat over de bodem van de taartjes.
  8. Top de taartjes af met de amandelvulling en bestrooi rijkelijk met amandelen.
  9. Bak de taartjes in 25-30 minuten goudbruin. Laat de volledig afkoelen en haal ze uit de vormpjes. Serveer met zure room en eetbare bloemen*.

meer kerstrecepten en kerstinspiratie

Op zoek naar meer zoete kerstrecepten met florale touch? Bekijk ook eens het recept voor een oer-Hollandse wortel-notentaart met speculaashuisjes, een typisch Franse cakerol met chocolade en rozencrème en deze Duitse kerststol met bloemenboter. Kun je geen genoeg krijgen van the most wonderful time of the year? Wij ook niet! Jingle bells hebben we niet, maar op social media houden we je op de hoogte met de laatste bloemeninspiratie. Je vindt ons op FacebookInstagram en Pinterest.

*Dan nog even dit: zet nooit zomaar je tanden in een (snij)bloem of plant, gebruik alleen eetbare bloemen van gespecialiseerde leveranciers die geteeld zijn voor consumptie.