Exposé #22: Nue Paris

Boeketten met gevoel

Claire Boreau wil niets liever dan bloemist zijn. ’s Ochtends vroeg onderhandelt ze in Les Halles de Rungis over de mooiste bloemen, die ze vervolgens in haar studio samenstelt tot boeketten voor zichzelf en grote modemerken als Kenzo, Vogue en Chanel. Velen zien Claire als artiest, maar zelf is ze bescheiden en nuchter. “Mijn werk is belangrijk, maar niet zo belangrijk als dat van een artiest. Ik voer alleen maar een ambacht uit en wil graag mooie bloemstukken maken.”

LIEFDE VOOR VAKMANSCHAP

Claires werk is vernieuwend, indrukwekkend en heeft een sprekend, eigen karakter. Veel mensen beschouwen haar daarom niet alleen als bloemist, maar ook als floraal artiest. Zelf voelt Claire weinig voor die typering. Zij beschouwt muzikanten, dichters en schilders als artiesten, niet een hardwerkende bloemist die haar werk goed probeert te doen. Deze nuchtere en ondernemende mentaliteit kreeg zij mee vanuit haar familie, die al generaties lang slager is: “Ik heb heel mijn jeugd in de slagerij van mijn ouders gewerkt. Daar leerde ik wat hard werken is, wat doorzettingsvermogen is en hoe leuk contact met klanten is. Tegelijkertijd kreeg ik toen ook de passie voor literatuur en poëzie mee, omdat mijn familie daar helemaal weg van zijn. Ze noemden mijn opa zelfs de ‘’slager-dichter’’. Door deze twee invloeden leerde ik zowel de ploeterende arbeidersklasse als de artiesten en verzamelaars uit de banlieue respecteren.”

KUNSTWERK VAN BLOEMEN

“Maar ik begrijp wel waarom mensen bloemisten steeds meer als artiesten zien,” zegt Claire. “Sinds de komst van sociale media hebben bloemisten veel meer mogelijkheden om zich uit te drukken en te laten zien wat ze maken. De bloemistenwereld is veel zichtbaarder geworden en bloemisten lijken daardoor steeds meer bezig te zijn met hoe hun kunstwerken eruitzien op een foto. Dat doe ik zelf ook. Ik denk niet dat er meer bloemisten zijn dan eerst.  Ik denk simpelweg dat andere personen zich zijn gaan realiseren dat bloemen met al hun kleuren, vormen en textuur, niet alleen mooi staan in een vaas, maar ook als materiaal kunnen dienen om een kunstwerk mee te maken. Als je het zo bekijkt, lijken bloemisten inderdaad steeds meer op artiesten.”

EMOTIONELE BOEKETTEN

Elk boeket is uniek. Bij het samenstellen laat Claire zich leiden door emoties, gedichten en muziek. Is ze boos en onrustig, dan hoor je complexe teksten en maakt ze ruige boeketten met heftige kleuren. Is ze vrolijk en ontspannen, dan zie je romantische boeketten die zijn ontstaan op jazzy klanken of hartstochtelijke gedichten. “Bij het maken van mijn boeketten luister ik naar muziek of poëzie die past bij hoe ik me op dat moment voel. Hierdoor gaan mijn emoties herleven en kom ik in een state of mind waaruit ik nieuw werk kan creëren. Ik weet van tevoren meestal niet wat ik ga maken, maar laat me volledig leiden door mijn gevoel dan ontstaan de boeketten vanzelf.”

Ik werk echt vanuit mijn hart en geloof dat mijn boeketten dan vanzelf ontstaan.

GEFASCINEERD DOOR BLOEMEN

Claire sloot bloemen pas op latere leeftijd in haar hart. Het was te danken aan een buurvrouw dat bij Claire de liefde voor bloemen en planten ontstond: “Ik woonde en werkte twee jaar in lang Rome waar mijn hippie-buurvrouw vroeg of ik haar tuin wilde verzorgen. Omdat ik bijna niets wist over planten en bloemen, leerde zij mij alle basistechnieken. Ik werd verliefd op alles wat maar met bloemen te maken heeft en raakte gefascineerd door de manier waarop bloemen groeien en met elkaar verbonden kunnen zijn. Ineens realiseerde ik me dat ik niets liever deed dan met bloemen bezig zijn. Ik wilde nooit meer achter een bureau of beeldscherm zitten, ik moest en zou werk uitoefenen waarbij ik mijn handen kon gebruiken en mijn liefde voor bloemen kon uiten. Bloemist bleek voor mij de perfecte combinatie tussen vakmanschap, esthetiek en poëzie.”

Ik moest en zou werk doen waarbij ik mijn handen kon gebruiken en mijn liefde voor bloemen kon uiten.

VRIJ ZIJN

Claire behaalt haar diploma en vindt direct een baan als bloemist in Parijs. Net voordat ze daar gaat beginnen, overlijdt haar broer onverwachts. Het raakt haar en haar familie diep. Claire besluit om niet te starten bij haar nieuwe baan maar in het oude schildersatelier van haar grootvader haar eigen bloemenwinkel Nue Paris op te richten: “Dat was een moeilijk en magisch moment tegelijk. Door de dood van mijn broer realiseerde ik me dat het leven heel kort kan zijn. Ik voelde heel sterk dat ik daarom het maximale uit mijn eigen leven moest halen. Die drang om mezelf uit te kunnen drukken kon ik niet kwijt als ik voor een ander moest werken. Ik moest vrij zijn. Met Nue Paris kan dat. Nue, wat ‘naakt’ betekent, is een manier om te zeggen: ik ben wie ik ben. Ik ben mezelf.”

Nue is een manier om te zeggen: ik ben wie ik ben. Ik ben mezelf.

MEER VERHALEN

Nieuwsgierig naar andere verhalen van de nieuwe generatie Parijse bloemisten? Lees dan ook het interview met Jefferson Fouquet.