Kleuren en vormen
Duizendblad komt voor in vele kleuren van zalm tot rood en van roze tot geel. Zelfs in de berm kun je deze bloem vinden. Een bijzonder oude soort is de gele Achillea filipendulina. Deze werd in de jaren ’70 en ‘80 steevast gecombineerd met distels en margrieten in boeketten, echte veld-plukboeketten dus. Een minder bekende soort is de witte Achillea ptarmica (wilde bertram) die je ook zomaar langs de kant van de weg tegen kan komen.
Symboliek
Duizendblad staat symbool voor dapper, moedig en ik houd van je, ondanks alles. Achillea komt van Achilles, de krijgsheld van de sage van Troje. Zowel de Nederlandse als de wetenschappelijke naam van Achillea millefolium of duizendblad verwijst naar de vorm van de blaadjes: millefolium betekent letterlijk 'duizend blaadjes' en slaat op het veervormige groengrijze blad. De botanische naam Achillea is verweven met de Griekse held Achilles, die een wondhelend kruid bezat dat hij in de oorlog gebruikte voor zichzelf en zijn leger. Dat kruid is waarschijnlijk duizendblad geweest, in de kruidengeneeskunde gelden de looistoffen in de plant als bloedstelpend. In de middeleeuwen werd duizendblad ook gebruikt als smaakmaker voor bier en likeuren. Vandaag de dag wordt duizendblad alleen nog gebruikt als sierbloem en extra pluspunt: in de tuin is deze plant zeer aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders!
Herkomst
Achillea groeit overal op het noordelijk halfrond van Europa tot Azië, zowel op zeeniveau als in berggebieden tot 3.500 meter. De wilde soort beperkt zich tot witte en heel lichtroze bloemen, de gecultiveerde bloemen bieden meer variatie.