Drie lievelingsbloemen in de keuken

(Bluf)koken met bloemen

Eetbare bloemen doen het (weer) goed als ingrediënten in gerechten. Van oudsher werden eetbare* bloemen gebruikt als smaakmakers in bijvoorbeeld thee, salades en desserts. We hebben je al mooie toepassingen laten zien zoals gesuikerde rozenblaadjes, een springroll met orchideeën en een chocoladereep met anjers. Er is meer!

Blufkoken

Een gerecht mooier maken; dat doen eetbare bloemen maar al te graag. Een eenvoudig gerecht wordt dankzij de eetbare bloemen een culinair kunstwerkje op tafel. Blufkoken, noemen we dat ook wel. Weinig effort, maximaal resultaat.

Model

Als ze niet benut worden om te eten, dan staan bloemen ook graag model. Want wat zijn ze mooi hè?! Chefs en patissiers kijken naar hun vormen, kleuren en geuren en maken deze na met andere ingrediënten. Geef ze eens ongelijk.

Lievelingetjes

Wat zijn nu echt de lievelingetjes in de keuken? We zochten het voor je uit en zetten drie bloemen op een rij.

 

 

 

*Eerst nog even dit; eetbare bloemen zijn op speciale wijze geproduceerd zodat deze geschikt zijn voor consumptie. De (snij)bloemen en planten die je in de winkel koopt zijn niet geschikt voor consumptie.

Roos

De Koningin der bloemen regeert ook graag op het gebied van eten. Ze wordt veelal gebruikt in de patisserie. Haar vorm inspireert patissiers om adembenemend mooie taarten, gebakjes en cupcakes te maken in de vorm van rozen. Haar smaak vind je terug in drankjes zoals rozenwater en limonades. En wat dacht je van granola met rozenblaadjes, broodjes met rozenwater, nougat met rozenwater? Linda Lomelino, Koningin van de foodbloggers, laat je hier zien hoe je cupcakes maakt in de vorm van roosjes.

Rose cupcake by Call me Cupcake

Orchidee

De smaak van een eetbare orchidee is vrij neutraal. Als smaakmaker knalt 'ie misschien niet van je bord af, maar als decoratie zien we 'm in de meest prachtige variaties terug in gerechten. Een doorsnee salade krijgt een extra dimensie, een Cosmopolitan een verrassende twist (dááág zout of suikerrandje) en een chocoladetaart met eetbare orchideeën is haute florale patisserie.

Orchid Springroll

Anjer

Wat direct opvalt is dat de anjer veel wordt gebruikt in chocolade. De anjer smaakt een beetje naar zoete kruidnagel en dat lijkt een fijne combinatie met chocola. De vorm is erg geliefd voor taarten. Het is nog een hele kunst om de 'ruffled' vorm mooi na te bootsen. Maar het kan! Kijk maar. Ook drinkt de anjer graag een Bachelor Button's Martini met je mee.

Anthro blog

 

 

Heb jij als foodie nog een ge-wel-di-ge tip? Geef 'm door in je reactie hieronder. Of deel 'm op Twitter (@watbloemendoen), Facebook (Mooiwatbloemendoen) met #lievelingsbloem of Instagram (howflowersdothat) met de hashtag #favouriteflower.