Vrouwelijkheid
Het zijn vooral haar vorm, de verscheidenheid aan kleuren en de zoete geur die van de lelie hét symbool van vrouwelijkheid maken. Die betekenis gaat ver terug, tot in het oude Egypte. Zo kregen Griekse en Romeinse bruiden vaak een kroon van lelies in de hoop op een puur en vruchtbaar leven.
Liefde
Gevoelens uiten in de stijve Victoriaanse tijd? Dat was echt ‘not done’. Maar hoe moest men elkaar dan vertellen wat men voelde? Een geheimtaal bleek de oplossing. Door elke bloem een bepaalde betekenis te geven, ontstond de taal van de bloemen: floriografie. De Romeinen gebruikten de lelie destijds als vulling in kussens en dekens vanwege haar lekkere geur. Zo werden lelies de verspreiders van de geur van de liefde. Kreeg een dame deze zoetgeurende bloem, dan wist ze het zeker: ‘Dit is mijn minnaar’.
Zuiverheid
Het is je vast wel eens opgevallen; witte lelies worden vaak op bruiloften gebruikt. De reden? Witte lelies staan, zeker in het Christendom, symbool voor maagdelijkheid en zuiverheid. De witte lelie heeft daarom als bijnaam de Madonna-lelie. En let er maar eens op: de lelie is ook vaak te zien als religieus symbool in combinatie met de maagd Maria.
Vergankelijkheid
Niet alleen wanneer we blij en gelukkig zijn, zijn bloemen een mooi middel om emoties uit te drukken. Ook bij verlies en rouw helpen bloemen iets te zeggen zonder woorden. Lelies worden veel bij begrafenissen gebruikt; de serene, pure uitstraling van de bloem past goed bij deze gelegenheid.
En, welk gevoel roept de lelie bij jou op? Vertel het ons door hieronder een berichtje achter te laten. We zijn benieuwd!