Een echte sultan durft tulpen te dragen
Toen de tulp uit Iran, Afghanistan en Kazachstan in Turkije aankwam, werd het voor stoere sultans al snel de kers op de outfit. Ze staken een tulp in hun tulband. De bloem kreeg toen de naam ‘tulipan’, dat betekent namelijk tulband.
Een lange reis
Rond 1550 was Turkije een machtig land. De paleistuinen van de rijke sultan Soeleiman stonden vol met de meest prachtige tulpen. Een mensenleven was in die tijd minder waard dan één tulp. Sultan Soeleiman genoot dus aardig wat aanzien. Deze machtige man gaf bij hoge uitzondering tulpen cadeau aan een gast, en op een dag was een edelman uit Vlaanderen de gelukkige. Deze edelman gaf de bloemenschatten vervolgens aan een vriend, die de kruidentuin van de keizer van Oostenrijk onder zijn hoede had.
Inpikken en wegwezen
De vriend verruilde Oostenrijk voor Nederland om professor aan de universiteit van Leiden te worden. Daarnaast kreeg hij de kruidentuin van de universiteit onder zijn hoede. De tulpen verhuisden uiteraard mee. De beste man verzorgde en onderzocht de bijzondere bloemen alsof zijn leven ervan afhing. Het was dan ook een grote schok toen hij op een ochtend ontdekte dat de tulpenbollen uit zijn tuin waren gestolen. De tulpenbollenhandel in Nederland was begonnen!
Dure blaadjes
Binnen een mum van tijd was de tulp de it-bloem van dat moment. Veel mensen hadden geld, dus investeerden in deze magische, bijzondere bloem. De prijzen schoten omhoog! Aardig wat mensen gingen voor het snelle geld en gaven al hun bezit voor één enkele bol. Zelfs hun huis. Alles voor dat ene stukje papier waarop stond dat je de nieuwe eigenaar was van een tulpenbol… die waarschijnlijk niet eens bestond. Dit was vragen om problemen.
De zeepbel spatte
In februari 1637 maakte de regering een einde aan de bizarre tulpenhandel en de tulpenmarkt stortte volledig in. Sommige mensen hadden er onwijs veel geld aan overgehouden, anderen hadden alleen nog een waardeloos papiertje.
En nu
De tulp is nog steeds een belangrijkste bloem in Nederland. Wij Nederlanders hebben de bloem omarmt als niet-officiële nationale bloem van het land. Helaas kom je nu niet ver meer als je met een tulpenbol een makelaarskantoor binnenstapt. Maar je wordt natuurlijk wel blij met een flinke bos in je huis. Nog betaalbaar ook en je hebt de keuze uit meer dan 150 verschillende soorten en duizenden hybriden.