Blauwe druif

Trossen geurende lente

Als de bloemige tros blauwe belletjes rinkelt, weet je dat je weer naar buiten mag. De blauwe druif -of druifhyacint of Muscari - is een typische voorjaarsbloeier en vertelt je dat je dikke winterjas weer opgeborgen mag worden. Weg kou! Vrolijk op hun bolletje of los in een voorjaarsvaasje wordt het knalblauw genieten. Al snel stromen de muskusgeuren door je huis. Vandaar ook de Latijnse naam Muscari.

blauwe druif | muscari | mooiwatbloemendoen

KLEUREN EN VORMEN

De blauwe druifjes zijn er in blauw en in een kleurverloop van wit naar blauw. De stelen zijn zo’n vijftien centimeter lang met vrolijke bladsprietjes aan de onderkant. Ze groeien vanuit de bol die je stylish op een schaal neer kunt zetten, maar je kunt ze ook in bosjes en in lenteboeketten kopen. Tegenwoordig zijn er ook volledig witte blauwe druifjes... die toch eigenlijk een andere voornaam zouden moeten hebben.

SYMBOLIEK

De blauwe bloembelletjes staan symbool voor de deuren en ramen die binnenkort open kunnen, blote benen en korte mouwen, teenslippertjes en urenlange picknicks. Oké, dit is geen officiële betekenis, maar fijn is het wel. De blauwe kleur staat voor zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid. Dus gaan we vol vertrouwen heel verantwoordelijk zorgen voor onze eigen genietmomenten. Cheers!

HERKOMST

De blauwe druifjes komen oorspronkelijk uit Bulgarije, Griekenland, Turkije, de Kaukasus, het Middellandse Zeegebied en uit Klein-Azië. Er zijn ruim 40 soorten! In de warmere stukken van Europa groeit de blauwe druif tussen de boom- en wijngaarden. In de iets koelere gebieden kom je ze spontaan tegen tussen het gras, in de duinen en in het bos.

 

 

Alle artikelen over Blauwe druif