Vraag 1: De gerbera is er in allerlei kleuren, maar hoeveel verschillende kleuren zijn er eigenlijk?
Poeh, dat zijn er zoveel; ze zijn niet eens te tellen... De gerbera kent echt honderden verschillende kleuren. Ze zijn er in één kleur, maar ook in meerdere kleuren. Bovendien is ook het hart van de gerbera kleurrijk; het kan groen of zwart zijn. De meest geliefde kleuren zijn oranje, geel, rood, paars, zalm, wit, roze en tweekleurig.
Vraag 2: Gerbera’s kunnen behoorlijk groot worden. Wat maakt een gerbera 'standaard' of 'mini'?
Eerst even wat achtergrondinformatie: gerbera's behoren tot het plantengeslacht Asteraceae en er zijn drie soorten. Deze zijn: grootbloemige soorten (standaard gerbera), kleinbloemige soorten (mini-gerbera) en specialties. Heeft een gerbera een diameter tussen 6 en 8 cm? Dan valt deze onder de minigerbera's. Een standaard gerbera varieert zo tussen de 9,5 en de 13 cm. Er zijn overigens ook gerbera’s met een diameter van wel 15 centimeter!
Vraag 3: Mijn gerbera’s laten hun kopje een beetje hangen. Wat kan ik doen?
We geven je graag de gouden tip om ze er weer bovenop te krijgen!
- Begin met het goed schoonmaken van je vaas. Gebruik daarvoor chloor.
- Doe vers water in de vaas, maar let wel op: te veel water is niet goed, want dan kunnen de stelen gaan rotten.
- Snijd nogmaals een stukje van de onderkant van de stelen en plaats de gerbera’s dan pas terug in de vaas. Je zult zien dat ze weer gaan stralen!
Vraag 4: Soms zie je bij de bloemist dat een doos gerbera’s ondersteboven wordt bewaard. Waarom?
Gerbera’s houden van licht. Komt het licht van rechts, dan groeien ze naar rechts. Komt het licht van links, dan...vul zelf maar in! Het gevolg: kromme stelen. Ondersteboven in de doos lukt het de gerbera’s niet naar het licht te groeien. Zo voorkomt je bloemist dus dat de gerberastelen krom groeien. Gerbera’s met kromme stelen zijn namelijk lastig te verwerken in boeketten of bloemwerk.
Vraag 5: Met welke andere bloemen laat de gerbera zich goed combineren?
De gerbera flirt in de vaas graag met Fritillaria meleagris (ook wel kievitsbloem genoemd), asparagus, sering en roos. Een andere goede combi is gerbera met freesia, chrysant en Chaenomeles japonica. Meer inspiratie nodig? Vraag het je bloemist of laat deze een mooi boeket voor je samenstellen!
Vraag 6: Vroeger zag je nog wel eens gerbera’s met een ijzerdraad in de steel. Waarom zie je dat tegenwoordig nauwelijks meer?
Dat antwoord is makkelijk; het is niet meer nodig! Het ijzerdraadje werd namelijk gebruikt om de steel te verstevigen. Tegenwoordig is de kwaliteit van gerbera's zo goed dat dit niet meer nodig is. De gerbera blijft uit zichzelf mooi rechtop staan.
Vraag 7: De gerbera wordt vaak in boeketten verwerkt. Maar kan ik ze ook los gebruiken en hoe dan?
Het is niet zo vreemd dat de gerbera vaak in boeketten wordt gebruikt. Door haar kleur en vorm doet ze het nu eenmaal goed in gezelschap van andere bloemen. Maar los is de gerbera ook heel mooi! Zet maar eens meerdere flessen met steeds één gerbera erin bij elkaar… Kleurenpracht gegarandeerd!
Vraag 8: Bestaan er eigenlijk ook gerbera planten?
Jazeker! Van de gerbera zijn er planten voor binnen én buiten. Je kunt zelfs tijdens de winter genieten van de gerbera, dankzij de winterharde tuingerbera.