Botanische tuinen in Europa

Boek snel een botanischetuinentour

Door heel Europa zijn de meest prachtige botanische tuinen te vinden. Een botanischetuinentour is dus eigenlijk een must do voor een beetje plantenliefhebber. Gaat het je ‘alleen’ om het zien van de planten van heel de wereld, dan moet je naar Berlijn. Hier is de botanische tuin ingericht als een wereldkaart. Met ongeveer iedere stap kom je in een ander land terecht en ontdek je weer wat nieuws. Je geniet van de schoonheid die in feite in het wild, in de natuur, nagenoeg verdwenen is.

De hortus botanicus in Berlijn

Wat is er zo speciaal aan een botanische tuin?

Een botanische tuin geeft ons een duidelijk inkijkje in de plantenwereld. We zien welke planten bossen vormen, of steppen en weiden. We zien heel die wonderbaarlijke veelzijdigheid die planten verspreid over de aardbol laten zien. En ja, we kunnen zo wel heel makkelijk een bezoekje brengen aan de tropen.

Volop genieten en wetenschappelijk onderzoek

Bij de botanische tuin gaat het om twee belangrijke dingen: genieten en wetenschappelijk onderzoek. Voor veel mensen niet echt een logische combi. Je kunt de botanische tuin bezoeken om te ontspannen en even de drukte van de stad of het dagelijks leven achter je te laten. In de oase van groen en rust is het natuurlijk een feest om van de bijzondere flora te genieten.

De tuin is een bron van kennis voor onderzoek naar de toepassing van planten. Er worden ook nog steeds planten ontdekt die nog nergens beschreven zijn. In de botanische tuin in Berlijn draait het ook om het overdragen van kennis.

Exposé #08: Botanische tuinen in Europa Mooiwatbloemendoen.nl

Botanische schatten van Europa

Omdat in de botanische tuin in Berlijn de wereld is nagebouwd, ben je hier dus eigenlijk in een keer klaar als het om het genieten van alle verschillende plantensoorten gaat. Toch vind je in de rest van Europa ook waanzinnige tuinen die een plantenliefhebber op z’n bucket list moet hebben staan. En ja, als je dan toch naar bijvoorbeeld Italië gaat, plak er dan gelijk een planten-nageniet-vakantie aan vast! Pak je koffer, verwissel je groene vingers voor groene ogen en reis mee langs de meest bijzondere plantentuinen van Europa.

1. Botanischer Garten Berlin / Berlin-Dahlem

Bovenaan op de lijst staat natuurlijk de Botanischer Garten Berlin. Trek een dag uit om te genieten in deze bijzondere tuin, waarbij je eigen tuin maar een postzegel lijkt. De bijzondere floraverzameling beslaat een oppervlakte van zo’n 43 hectare en behoort hiermee tot een van de grootste verzamelingen van de wereld. De tuin is opgericht in 1679 en er zijn enkele belangrijke botanici werkzaam geweest, waaronder Carl Willdenow en Adolf Engler. Deze laatste kwam op het briljante idee om de wereld na te bouwen. Inmiddels staan er zo’n 20.000 planten te trappelen om zich aan je te laten zien.

Exposé #08: Botanische tuinen in Europa Mooiwatbloemendoen.nl

2. Royal Botanic Gardens, gevestigd in Kew, Londen

De designer van het London Eye heeft voor de Royal Botanic Gardens een loopbrug ontworpen waardoor je letterlijk boven alles uitstijgt. In deze bijzondere tuin heb je het aller- maar dan ook allermooiste tuinuitzicht. Daarnaast zijn er in de Royal Botanic Gardens vaak leuke exposities en bijzondere thema’s.

3. I Giardini di Castel Trauttmansdorff, Merano, Italië

In de botanische tuinen van kasteel Trauttmansdorff komen natuur en kunst samen. Ja, in Italië combineren ze schoonheid met nog meer schoonheid. Er zijn meer dan 80 tuinlandschappen met planten van over de hele wereld. In 2005 is de tuin uitgeroepen tot ‘mooiste tuin van Italië’ en de tuin is de ‘Internationale tuin van het jaar 2013’.

4. Eden Project, gevestigd in Cornwall in South West England

Je gaat naar West-Engeland voor indrukwekkende watervallen en bananen. Hier vind je namelijk het grootse regenwoud in de wereld. Ja, je leest het goed. Wel indoor natuurlijk. Daarnaast hebben ze onder andere een megagroot beeld gemaakt van afval. Nieuwsgierig? Hup, snel de zee over.

5. Hortus Botanicus Amsterdam

Je hoeft niet per se in het vliegtuig te stappen om te kunnen genieten. Onze eigen hoofdstad heeft een van de oudste botanische tuinen ter wereld. Enkele kroonjuwelen van deze Hortus stammen uit de 17e en 18e eeuw, zoals de 300 jaar oude Oostkaapse broodboom. Maak vooral je kinderen wijs dat hier halfjes gesneden grof volkoren aan groeien. Ook vind je hier de oudste cycaspalm ter wereld.

6. Jardin des plantes, Montpellier, Frankrijk

Bonjour bijzondere plantenwereld! Bezoek de eerste officiële botanische tuinen (1593) van Frankrijk: in Montpellier. Het is een ‘monument historique’ op een originele, bijzondere plek in het centrum. De universitaire tuin is een van de eerste die de verschillende leefmilieus van de planten creëerde. Zo vind je er zon, schaduw, zand, rots én exotische planten. Deze best-kept-secret-tuin is niet heel bekend, maar zeker de moeite waard om te bezoeken!

Heel je eigen tuin moet op de schop

Leuk al dat reizen, maar als je alle tuinen gezien hebt, wil je voor een beetje botanisch genieten de deur natuurlijk niet meer uit. Hoogstens de tuindeur. Gelukkig heb je nu genoeg inspiratie opgedaan om zelf te gaan bouwen, planten en wroeten. Heel de tuin moet op de schop! Heb je hulp nodig? Lees dan het stuk over een hortus aan huis. Creëer je eigen plantenparadijs!